© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kuharski nasveti

pekoca-strast_558x620_acf_cropped.jpg

Pekočina na rokah po čiščenju čilija

V: Po čiščenju čilija si zelo težko očistim roke, saj se njegova pekočina zažre v kožo in potem traja kar nekaj časa, da se je znebim. Tudi večkratno umivanje z milom ni preveč učinkovito. Imate nasvet, kako se pekočine na rokah hitreje znebiti?

24. 4. 2018
svezina-spargljev-big-1_558x620_acf_cropped.jpg

Kako prepoznamo sveže beluše

V: Ko se sprehajam po trgovinah, na policah pri zelenjavi vidim lepe, sveže beluše. Vendar se bojim, da le niso prišli na polico tisto jutro, ampak že veliko prej. Kako naj prepoznam zares sveže beluše?

uredništvo
21. 4. 2018
maslo-za-jedi-z-zara_558x620_acf_cropped.jpg

Maslo z dodatki

V: Rada pripravljam maslo, ki mu dodam različna zelišča ali sesekljan česen. Mi lahko predlagate še kakšen drug dodatek k maslu, s katerim lahko presenetim svoje domače in goste?

uredništvo
21. 4. 2018
domac-kruh-ki-se-ne-drobi_558x620_acf_cropped.jpg

Kako uporabiti suh kruh

V: Prav težko mi je pri srcu, če moram suh kruh zavreči. Vem, da ga lahko zdrobim v drobtine ali naredim cmoke, pa ga lahko še drugače uporabim?

uredništvo
12. 4. 2018
modre-ribe-100rot_558x620_acf_cropped.jpg

Porcija ribe

V: Zanima me, koliko gramov ribe naj kupim na osebo, če pripravljam ribjo glavno jed.

uredništvo
12. 4. 2018
slepa-peka_558x620_acf_cropped.jpg

Slepa peka

V: Kaj je slepa peka? Pri receptih za krhko testo namreč večkrat opazim to (smešno) besedno zvezo.

uredništvo
12. 4. 2018
vleceno-testo_558x620_acf_cropped

Vlečeno testo

Bralka sprašuje: "Kako naj naredim dobro vlečeno testo za zavitek, ne da bi se mi trgalo pri valjanju in da bi bilo pečeno mehko in ne trdo po vrhu? Hvala za odgovor."

uredništvo
6. 4. 2018
moka_558x620_acf_cropped.jpg

Gladka in ostra moka

V: Kakšna je razlika med gladko in ostro moko? Pogosto je v receptu navedena samo »moka«. Kako naj vem, katero naj izberem?

uredništvo
18. 2. 2018
creme-fraiche_558x620_acf_cropped.jpg

Crème fraîche

V: Včasih recepti zahtevajo crème fraîche, ki je nimam vedno pri roki. Ali jo lahko nadomestim s kislo smetano?

uredništvo
18. 2. 2018
valjanje-in-izrezovanje-piskotov_558x620_acf_cropped.jpg

Valjanje in izrezovanje piškotov

V: Čeprav pri peki piškotov natančno upoštevam recept, se mi pogosto zgodi, da je testo lepljivo in se pri valjanju prijema na delovno površino. Kako naj se temu izognem?

uredništvo
18. 2. 2018
potica-ne-uspe_558x620_acf_cropped.jpg

Potica ne uspe

V: Velikokrat se lotim priprave potice, a žal pogosto neuspešno. Ne morem vam opisati, kako hudo mi je, ko po urah in urah priprav in skrbnega dela iz pečice vzamem potico, ki to ni. Enkrat se sesede, drugič ima ogromne luknje, spet tretjič je sredica lepljiva. Imate kakšen nasvet, da bo potica zagotovo uspela? Prihajajo prazniki in vse bolj me skrbi, kakšno potico bom postavila na mizo ...

uredništvo
18. 2. 2018
domaci-vaniljev-sladkor_558x620_acf_cropped.jpg

Vanilja

V: V receptih poleg vaniljinega sladkorja pogosto zasledim tudi vaniljev strok, aromo, izvleček in esenco, celo pasto. Zanima me, kakšna je razlika med temi vaniljevimi dodatki – tako glede okusa kot uporabe.

uredništvo
18. 2. 2018
filetiranje-agrumov_558x620_acf_cropped.jpg

Filetiranje agrumov

V: Všeč so mi pomaranče v solatah, ne samo sadnih, a me moti bela kožica, ki je ne znam odstraniti. Kako naj jo odstranim od pomarančnega mesa, ne da bi izmaličil krhlje?

uredništvo
18. 2. 2018
nasveti-za-peko-piskotov_558x620_acf_cropped.jpg

Nasveti za peko piškotov

V: Letos bom za praznike pekla piškote. Ker z njimi nimam veliko izkušenj, vas prosim za nekaj nasvetov, na kaj moram paziti, da bodo zagotovo uspeli.

uredništvo
18. 2. 2018
domac-kruh-ki-se-ne-drobi_558x620_acf_cropped.jpg

Domač kruh, ki se ne drobi

V: Jeseni in pozimi, kadar k urimo v peči, v njej pogosto pečem tudi domač kruh. Po navadi pripravim kruh iz polnovredne moke, vendar se na žalost pogosto drobi in je bolj suh od tistega iz bele moke. Kako lahko brez umetnih dodatkov to preprečim?

uredništvo
18. 2. 2018

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.