
Kuharski nasveti

Ali je treba šparglje olupiti
V: Ali moram beluše, če so sveži in niso še nič oleseneli, olupiti?

Kako prepoznamo sveže beluše
V: Ko se sprehajam po trgovinah, na policah pri zelenjavi vidim lepe, sveže beluše. Vendar se bojim, da le niso prišli na polico tisto jutro, ampak že veliko prej. Kako naj prepoznam zares sveže beluše?

Maslo z dodatki
V: Rada pripravljam maslo, ki mu dodam različna zelišča ali sesekljan česen. Mi lahko predlagate še kakšen drug dodatek k maslu, s katerim lahko presenetim svoje domače in goste?

Tofu na žaru
V: Pred kratkim sem na pikniku poskusila odličen tofu (sojin sir) z žara. Ko pa sem ga doma pripravila sama, ni bil niti približno tako okusen. Kaj sem naredila narobe?

Kako uporabiti suh kruh
V: Prav težko mi je pri srcu, če moram suh kruh zavreči. Vem, da ga lahko zdrobim v drobtine ali naredim cmoke, pa ga lahko še drugače uporabim?

Porcija ribe
V: Zanima me, koliko gramov ribe naj kupim na osebo, če pripravljam ribjo glavno jed.

Slepa peka
V: Kaj je slepa peka? Pri receptih za krhko testo namreč večkrat opazim to (smešno) besedno zvezo.

Vlečeno testo
Bralka sprašuje: "Kako naj naredim dobro vlečeno testo za zavitek, ne da bi se mi trgalo pri valjanju in da bi bilo pečeno mehko in ne trdo po vrhu? Hvala za odgovor."

Sadje se potopi na dno testa
V: Koščki sadja ali oreškov se pri peki mafinov in drugih biskvitnih slaščic s sadjem vedno potopijo na dno, želela pa bi, da bi se enakomerno porazdelili po testu

Želatina
V: Bi mi lahko zaupali kakšno skrivnost pri pripravi krem in drugih slaščic z želatino. Na trgu se dobi toliko vrst želatine, da nikoli ne vem, katero bi kupila in kako bi jo uporabila.

Piškoti se med peko razlezejo
V: Zakaj se piškoti med peko velikokrat zelo razlezejo?

Gladka in ostra moka
V: Kakšna je razlika med gladko in ostro moko? Pogosto je v receptu navedena samo »moka«. Kako naj vem, katero naj izberem?

Crème fraîche
V: Včasih recepti zahtevajo crème fraîche, ki je nimam vedno pri roki. Ali jo lahko nadomestim s kislo smetano?

Shranjevanje čokolade
V: Kako naj shranim čokolado, da se ne bo sivkasto obarvala ali navzela drugih vonjev?

Valjanje in izrezovanje piškotov
V: Čeprav pri peki piškotov natančno upoštevam recept, se mi pogosto zgodi, da je testo lepljivo in se pri valjanju prijema na delovno površino. Kako naj se temu izognem?

Potica ne uspe
V: Velikokrat se lotim priprave potice, a žal pogosto neuspešno. Ne morem vam opisati, kako hudo mi je, ko po urah in urah priprav in skrbnega dela iz pečice vzamem potico, ki to ni. Enkrat se sesede, drugič ima ogromne luknje, spet tretjič je sredica lepljiva. Imate kakšen nasvet, da bo potica zagotovo uspela? Prihajajo prazniki in vse bolj me skrbi, kakšno potico bom postavila na mizo ...

Vanilja
V: V receptih poleg vaniljinega sladkorja pogosto zasledim tudi vaniljev strok, aromo, izvleček in esenco, celo pasto. Zanima me, kakšna je razlika med temi vaniljevimi dodatki – tako glede okusa kot uporabe.

Filetiranje agrumov
V: Všeč so mi pomaranče v solatah, ne samo sadnih, a me moti bela kožica, ki je ne znam odstraniti. Kako naj jo odstranim od pomarančnega mesa, ne da bi izmaličil krhlje?

Kako odstraniti kožice lešnikov
V: Imam večjo količino lešnikov in nekaj bi jih rada oluščila iz kožic. Lepo prosim, svetujte mi najboljši način, kako naj to storim.

Nasveti za peko piškotov
V: Letos bom za praznike pekla piškote. Ker z njimi nimam veliko izkušenj, vas prosim za nekaj nasvetov, na kaj moram paziti, da bodo zagotovo uspeli.
Trenutno
12 °C
Oblačno
četrtek, 22. 5
Deževno
petek, 23. 5
Deževno
sobota, 24. 5
Delno oblačno
7-dnevni obeti