
Kuharski nasveti

Peka celega piščanca
V: Kako dolgo naj bi pekel piščanca, da je lepo sočen in dovolj pečen?

Zelenjava v ledeno mrzli vodi
V: Zakaj je treba zelenjavo po blanširanju potopiti v ledeno mrzlo vodo?

Na kaj smo pozorni pri nakupu jagod
V: Pri nakupu jagod v trgovini se mi večkrat zgodi, da se v plastični košarici med ostalimi jagodami najde tudi kakšna gnila. Sicer jagode v zavojčku vedno na hitro pregledam, toda te gnile so zmeraj v sredini in jih je težko opaziti. Na kaj moram biti pozorna pri nakupu jagod?

Kako očistimo rakove repke
V: Kako najpreprosteje očistim rakove repke in jim odstranim tanko črno črevo?

Priprava kuskusa
V: Kako naj pripravim kuskus, da ne bo preveč razmočen ali preveč suh?

Kuhanje poleti
V: Poletje je že tu in s tem tudi kuhanje v tem najbolj vročem letnem času. Kaj lahko poleg raznovrstnih solat in hitrih testenin poleti še pripravim za svojo družino?

Sardoni (inčuni) in sardele
V: Poleti na morju ali doma najpogosteje spečemo na žaru kakšno belo ribo, brancina ali orado. Vendar bi hotela pripraviti tudi modro ribo, saj naj bi bila bolj zdrava kot bela, pa vendar je zelo podcenjena. Kako lahko pripravim na primer sardone ali sardele in kako vem, da so ribe zares sveže?

Kako zamrznemo jagodičje
V: Vsako leto doma posajeno jagodičevje (jagode, maline, ribez ...) bogato obrodi, tako da kljub sprotnemu uživanju in porabi plodov take količine sadja naša družina nikoli ne more porabiti. Iz sadja delam marmelado, bi ga pa želela spraviti tudi v zamrzovalno skrinjo. Kako lahko jagodičevje najbolje zamrznem, da pri odmrznitvi iz njega ne dobim samo kupčka, od katerega se kar cedi?

Albuminska skuta
V: Zadnje čase v receptih zelo pogosto zasledim albuminsko skuto. Zanima me, za kakšno skuto gre in v čem se razlikuje od navadne. Ali jo lahko nadomestim z navadno skuto?

Manj mastni jajčevci
V: Vsi v družini imamo radi jajčevce, a med pečenjem popijejo veliko maščobe. Ker pazimo tudi na zdravo prehrano, bi bila vesela nasveta, kako naj jih pripravim, da ne bodo tako zelo mastni.

Kateri želirni sladkor uporabiti?
V: Pred začetkom sezone vkuhavanja sadja se vedno sprašujem, kateri želirni sladkor uporabiti za vkuhavanje marmelade. Na trgu namreč obstaja cela vrsta različnih tovrstnih sladkorjev.

Katero sadje izbrati za okusen domač sladoled?
V: V naši družini že dolgo sami delamo svoj domač sladoled. Že pred leti smo kupili poseben strojček, s katerim pripravljamo samo mlečne sladolede, želeli pa bi pripraviti tudi sadne. Katero sadje je najprimernejše?
Priprava zeliščnih baget doma
V: V naši družini imamo zelo radi zeliščne bagete. Pripravimo jih kot prilogo k različnim jedem ali jih spečemo na žaru. Vedno jih kupimo že pripravljene, vendar smo ugotovili, da so drage (po navadi jih pojemo več kot eno ali dve) in zelo mastne. Kako lahko sami doma pripravimo take bagete ali kak drug hrustljav kruh?

Polnjena zelenjava
V: V kuharskih revijah in knjigah videvam recepte za polnjeno zelenjavo, ki se speče v pečici. Večinoma so to recepti za polnjene bučke ali jajčevce z zelenjavo. Zanima me, ali lahko pripravim še kakšno drugo polnjeno zelenjavo?

Agar
V: V reviji Dober tek sem zasledila recept Boštjana Pavlija za borovničevo tortico, v katerem je namesto želatine uporabil agar. Kaj je pravzaprav agar?

Splakovanje jagod
V: Kakšen je najprimernejši način za pranje jagod? Zdi se mi, da se voda na jagode kar prime in uniči njihov intenzivni okus.

Rok uporabe pecilnega praška
V: Zanima me, če pecilnemu prašku res lahko poteče rok uporabe.

Zarezovanje mesa in kruha
V: Zanima me, zakaj moramo v meso ali kruh narediti nekaj zarez, preden ga spečemo. Kakšno vlogo imajo te zareze? Zelo veliko namreč kuham po vaših odličnih receptih in sem večkrat že zasledila to navodilo.

Nasekljan ali stisnjen česen
V: Ali je bolje, če česen nasekljamo z nožem ali stisnemo s stiskalnikom za česen? Kolikor vidim po televiziji, ga profesionalni kuharji nasekljajo z nožem ali celo samo strejo s konico noža. Kaj je bolje? In kako se najlažje znebiti vonja po česnu na rokah?

Zažgane paličice za ražnjiče
V: Pri peki ražnjičev na žaru se mi velikokrat zgodi, da se lesene paličice malo zažgejo. Ali naj neham uporabljati lesene paličice za ražnjiče in jih zamenjam s kovinskimi?