© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Do popolnosti izpiljeni recepti: Preprosto, a jedci prosijo za repete


Lara Jelen
17. 11. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Najlepše jedi niso zapletene, ampak pristne. Cvetača, rižota ali kos mesa – če jih pripravimo z občutkom, postanejo prava čarovnija okusa.

recept
Profimedia
Rižota z gobami in rdečo peso

Preprosti okusi, izpiljeni do popolnosti. To je cilj pri vsakodnevni kuhi. Da nekaj tako preprostega, kot je cvetača, pripravimo tako, da jedci prosijo za repete. Ali pa navdušimo z novo kombinacijo v gobovi rižoti. No, mesojedce lahko medtem očaramo tudi s preprostim kosom mesa, če ga le dobro začinimo in pravilno spečemo.

Rižota z gobami in rdečo peso

Sestavine

  • 2 rdeči pesi
  • olivno olje
  • sol
  • mlet črni poper
  • 1,2 l zelenjavne juhe
  • 2 žlici rastlinskega olja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 200 g jurčkov
  • 6 vejic timijana
  • 50 g lešnikov
  • 300 g riža arborio
  • 200 ml belega vina
  • 60 g naribanega parmezana
  • 60 g masla

Priprava

1. Rdečo peso položite na aluminijasto folijo, pokapajte z olivnim oljem, začinite s soljo in poprom. Zavijte jo in pecite v pečici, segreti na 200 °C, približno 50 minut, dokler ne postane mehka. Po peki rdečo peso olupite in narežite na koščke.

2. V lonec nalijte juho in jo zavrite. V drugem loncu segrejte olje in popražite na drobno sesekljano čebulo in česen.

3. Nato dodajte na tanke lističe narezane jurčke, lističe timijana in lešnike. Na hitro popražite, dodajte riž, premešajte in dolijte vino.

Preberite še

4. Kuhajte pri nizki temperaturi, dokler tekočina ne izpari, nato postopoma dodajajte vročo juho in vsakič počakajte, da se vpije. Nadaljujte, dokler ne porabite vse juhe in je riž skuhan al dente. To bo trajalo približno 20 minut.

5. Na koncu v rižoto vmešajte parmezan, maslo in koščke pečene olupljene rdeče pese. Po okusu začinite in takoj postrezite.

recept
Profimedia
Počasna pečenka

Počasna pečenka

Sestavine

  • 3 kg celega svinjskega vratu
  • sol
  • lovorjev list
  • 1 šopek rožmarina
  • 1 manjši šopek žajblja
  • 1 glava česna
  • (zeleni) poper
  • 1 žlica dijonske gorčice
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 žlička bio limonine lupine

Priprava

1. Sol zmešajte z limonino lupino in mletim zelenim poprom. Mešanico zmešajte z oljem in gorčico in z njo z vseh strani natrite meso. K mesu v posodo dodajte še rožmarin, lovorjev list in malo žajblja. Pustite, da se marinira vsaj nekaj ur ali čez noč.

2. Marinirano meso skupaj z začimbami prestavite v ognjevarni pekač in vanj vlijte ½ litra vode. Pecite ga v predhodno segreti pečici pri 150 °C 4 ure.

3. Zadnjih 20 minut ga pecite pri temperaturi 200 °C. Postrezite z dijonsko gorčico in pire ali praženim krompirjem.

recept
Profimedia
Gratinirana cvetača s papriko, slanino in sirom

Gratinirana cvetača s papriko, slanino in sirom

Sestavine

  • 1 velika cvetača
  • sol
  • nekaj rezin slanine
  • 200 g rdeče paprike, marinirane v olju ali sladko-kisli marinadi
  • 200 ml kisle smetane
  • 180 g naribanega sira (čedar, gavda)
  • mlet črni poper

Priprava

1. Cvetačo razdelite na cvetove in jih dajte v vrelo slano vodo. Kuhajte približno 5 minut, nato jih stresite v skledo s hladno vodo in ledom. Odcedite in dajte v namaščen pekač.

2. Slanino narežite na trakove in jo popražite v ponvi, odcedite odvečno maščobo in trakove skupaj z nasekljano papriko dodajte cvetači v pekaču.

3. Polovico sira zmešajte s kislo smetano, začinite s soljo in poprom ter prelijte čez cvetačo. Preostali sir posujte po vrhu in pecite v pečici približno 15 minut pri 200 °C, dokler omaka ne začne vreti in površina ne postane zlatorjava.

Objavljeno v reviji Jana,  št. 45, 11. novembra 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

E-novice · Novice

Jana

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.