Gratinirano z ljubeznijo: posuj s sirom in daj v pečico
Marsikatera jed postane še boljša, če jo posujemo s sirom in na hitro popečemo v pečici, da se povrhu naredi hrustljava skorjica.

Ob tokratnih rceptih se vam bodo zagotovo cedile sline.
Gratinirani krompir z brokolijem
Sestavine
- 300 g brokolija
- 1 kg krompirja
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- vejice svežega timijana + za okras
- 200 g trdega sira za ribanje
- 500 ml smetane za kuhanje
- sol
- mlet črni poper
- peteršilj za okras
Priprava
1. Brokoli očistite in razrežite na kose, ki jih nato na hitro skuhajte v vodi. Odcedite in pustite, da se ohladijo.
2. Krompir olupite in narežite na zelo tanke rezine. Čebulo in česen olupite ter narežite na tanke kolobarje.
3. V skledi zmešajte krompir, čebulo, česen, brokoli, polovico naribanega sira in smetano. Začinite s soljo, poprom in svežim timijanom.
4. Pripravljeno krompirjevo mešanico skupaj z brokolijem razporedite v pekač. Na koncu posujte s preostalim sirom in pecite v pečici, segreti na 170 °C, približno 45 minut. Pred serviranjem okrasite s peteršiljem in timijanom.

Gratinirana kvinoja s klobaso, brokolijem in sirom
Sestavine
- 50 g kvinoje
- 200 g brokolija
- 200 g korenja
- 1 čebula
- 100 g masla (+ dodatno za namastitev pekača)
- 200 g klobas po želji (hmeljarska ali prekajena piščančja)
- sol in poper po okusu
- 8 vejic timijana
- 150 g sira
- sveža zelišča
Priprava
1. Kvinojo skuhajte po navodilih na embalaži in stresite v skledo. Brokoliju odrežite steblo in ga narežite na majhne koščke, glavico razdrobite na cvetke, olupljeno korenje narežite na kocke in čebulo na drobno sesekljajte.
2. Čebulo popražite na maslu, po 5 minutah dodajte narezano klobaso, skupaj popražite 10 minut ter na koncu dodajte korenček in brokoli.
3. Vse skupaj zmešajte s kvinojo, začinite s soljo in poprom po okusu ter dodajte timijan. Mešanico preložite v pekač in pecite v predhodno ogreti pečici pri 170 °C približno 10 minut. Nato dodajte nariban sir in pecite še 10 minut. Pred serviranjem lahko jed okrasite s svežimi zelišči.

Gratinirane testenine z mletim mesom in zelenjavo
Sestavine
- 1 žlica svinjske masti
- 100 g hamburške slanine
- 1 velika čebula
- 400 g mletega mesa
- sol
- mlet črni poper
- 250 g testenin
- 3 žlice rastlinskega olja
- 200 g šampinjonov
- 2 stroka česna
- ½ rumene paprike
- ½ rdeče paprike
- ½ pora
- 120 ml mleka
- 200 ml smetane za kuhanje
- 4 jajca
- 150 g naribanega sira,
- ščepec naribanega muškatnega oreščka
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
Priprava
1. Segrejte mast, dodajte na drobno sesekljano slanino in pražite, dokler se maščoba ne stopi.
Dodajte na drobno sesekljano čebulo in pražite, dokler ne porumeni. Dodajte mleto meso, solite, poprajte in dobro premešajte. Dodajte žlico vode in dušite 20 minut.
2. Testenine skuhajte po navodilih, da bodo al dente. Sperite jih pod hladno vodo in odcedite.
3. V ponvi segrejte olje. Dodajte narezane šampinjone, sesekljan česen, sol in vse skupaj popražite. Dodajte narezano papriko, por in na hitro še malo popražite.
4. Zelenjavno mešanico dajte v primerno velik pekač, dodajte testenine, mleto meso in dobro premešajte. Dodajte mleko, jajca, smetano in polovico sira, ki ste jih pred tem že zmešali skupaj. Solite, poprajte, posujte s peteršiljem in muškatnim oreščkom. Na koncu vse skupaj posujte s preostalim sirom. Pecite v predhodno segreti pečici na 170 °C približno 40 minut.
Objavljeno v reviji Jana, št. 38, 23. september 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se