© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Gratinirano z ljubeznijo: posuj s sirom in daj v pečico


Lara Jelen
28. 9. 2025, 05.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Marsikatera jed postane še boljša, če jo posujemo s sirom in na hitro popečemo v pečici, da se povrhu naredi hrustljava skorjica.

gratinirano
Profimedia
Gratinirani krompir z brokolijem

Ob tokratnih rceptih se vam bodo zagotovo cedile sline.

Gratinirani krompir z brokolijem

Sestavine

  • 300 g brokolija
  • 1 kg krompirja
  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • vejice svežega timijana + za okras
  • 200 g trdega sira za ribanje
  • 500 ml smetane za kuhanje
  • sol
  • mlet črni poper
  • peteršilj za okras

Priprava

1. Brokoli očistite in razrežite na kose, ki jih nato na hitro skuhajte v vodi. Odcedite in pustite, da se ohladijo.

2. Krompir olupite in narežite na zelo tanke rezine. Čebulo in česen olupite ter narežite na tanke kolobarje.

3. V skledi zmešajte krompir, čebulo, česen, brokoli, polovico naribanega sira in smetano. Začinite s soljo, poprom in svežim timijanom.

4. Pripravljeno krompirjevo mešanico skupaj z brokolijem razporedite v pekač. Na koncu posujte s preostalim sirom in pecite v pečici, segreti na 170 °C, približno 45 minut. Pred serviranjem okrasite s peteršiljem in timijanom.

gratinirano
Profimedia
Gratinirana kvinoja s klobaso, brokolijem in sirom

Gratinirana kvinoja s klobaso, brokolijem in sirom

Sestavine

  • 50 g kvinoje
  • 200 g brokolija
  • 200 g korenja
  • 1 čebula
  • 100 g masla (+ dodatno za namastitev pekača)
  • 200 g klobas po želji (hmeljarska ali prekajena piščančja)
  • sol in poper po okusu
  • 8 vejic timijana
  • 150 g sira
  • sveža zelišča
Preberite še

Priprava

1. Kvinojo skuhajte po navodilih na embalaži in stresite v skledo. Brokoliju odrežite  steblo in ga narežite na majhne koščke, glavico razdrobite na cvetke, olupljeno korenje narežite na kocke in čebulo na drobno sesekljajte.
2. Čebulo popražite na maslu, po 5 minutah dodajte narezano klobaso, skupaj popražite 10 minut ter na koncu dodajte korenček in brokoli.

3. Vse skupaj zmešajte s kvinojo, začinite s soljo in poprom po okusu ter dodajte timijan. Mešanico preložite v pekač in pecite v predhodno ogreti pečici pri 170 °C približno 10 minut. Nato dodajte nariban sir in pecite še 10 minut. Pred serviranjem lahko jed okrasite s svežimi zelišči.

gratinirano
Profimedia
Gratinirane testenine z mletim mesom in zelenjavo

Gratinirane testenine z mletim mesom in zelenjavo

Sestavine

  • 1 žlica svinjske masti
  • 100 g hamburške slanine
  • 1 velika čebula
  • 400 g mletega mesa
  • sol
  • mlet črni poper
  • 250 g testenin
  • 3 žlice rastlinskega olja
  • 200 g šampinjonov
  • 2 stroka česna
  • ½ rumene paprike
  • ½ rdeče paprike
  • ½ pora
  • 120 ml mleka
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • 4 jajca
  • 150 g naribanega sira,
  • ščepec naribanega muškatnega oreščka
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja

Priprava

1. Segrejte mast, dodajte na drobno sesekljano slanino in pražite, dokler se maščoba ne stopi.

Dodajte na drobno sesekljano čebulo in pražite, dokler ne porumeni. Dodajte mleto meso, solite, poprajte in dobro premešajte. Dodajte žlico vode in dušite 20 minut.

2. Testenine skuhajte po navodilih, da bodo al dente. Sperite jih pod hladno vodo in odcedite.
3. V ponvi segrejte olje. Dodajte narezane šampinjone, sesekljan česen, sol in vse skupaj popražite. Dodajte narezano papriko, por in na hitro še malo popražite.

4. Zelenjavno mešanico dajte v primerno velik pekač, dodajte testenine, mleto meso in dobro premešajte. Dodajte mleko, jajca, smetano in polovico sira, ki ste jih pred tem že zmešali skupaj. Solite, poprajte, posujte s peteršiljem in muškatnim oreščkom. Na koncu vse skupaj posujte s preostalim sirom. Pecite v predhodno segreti pečici na 170 °C približno 40 minut.

Objavljeno v reviji Jana,  št. 38, 23. september 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

01_naslovna_Jana38.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

E-novice · Novice

Jana

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.