© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Jure Kirbiš in njegova svinjina po mongolsko


Uredništvo
21. 7. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Jure Kirbiš, finalist letošnjega Masterchefa, nas je med tekmovanjem navdušil s številnimi krožniki. Se še spomnite, kako sodniki niso mogli prehvaliti njegove svinjine po mongolsko?

moj naj recept20.jpg
Osebni arhiv
Jure Kirbiš, finalist 11. sezone oddaje Masterchef

Tekst: SARA LIPOVŠEK

Odlično se ujame z riževimi rezanci, nam je namignil. In še tole nam svetuje: ko boste pripravljali to jed, naj o vok oziroma ponev zares zelo vroč. Le tako bo jed taka, kot mora biti – sočna in nadvse slastna.

Sestavine (za 3 osebe)

  • 500 g svinjskega pleča ali vratu
  • 400 g riževih rezancev
  • 200 g pora

za omako:

  • 100 ml sojine omake
  • 50 ml mirina (japonsko sladko riževo vino)
  • 30 ml ribje omake
  • 60 g medu
  • 10 ml sezamovega olja
  • 30 ml riževega kisa
  • 500 ml goveje juhe
  • 2–3 žlice škroba

za začinjen škrob:

  • 50 g škroba
  • sol
  • ½ žličke ingverja v prahu
  • ½ žličke česna v prahu

Priprava

1. Za omako zmešamo sojino omako, mirin, ribjo omako, med, sezamovo olje, rižev kis in govejo juho. Vse skupaj zavremo in zgostimo s škrobom. Omaka mora  biti gosta  kot sirup.

2. Svinjino narežemo na čim tanjše trakove. To najlažje storimo tako, da meso najprej zamrznemo.

3. Zmešamo škrob, sol, ingver in česen v prahu.

4. V voku ali ponvi segrejemo olje. Meso povaljamo v začinjenemu škrobu in damo v vroče olje. Ko meso porjavi, dodamo na rezine narezan por in vse skupaj pražimo 30 sekund.

5. Zalijemo s pripravljeno omako in dodamo riževe rezance, ki smo jih prej namočili v vreli vodi (preberite navodila za pripravo).

6. Vse skupaj pokuhamo še 30 sekund in postrežemo. Namesto rezancev lahko za prilogo pripravimo riž basmati.

Objavljeno v reviji Jana, št. 28, 15. julij 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

01_Jana_28.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.