Jure Kirbiš in njegova svinjina po mongolsko
Jure Kirbiš, finalist letošnjega Masterchefa, nas je med tekmovanjem navdušil s številnimi krožniki. Se še spomnite, kako sodniki niso mogli prehvaliti njegove svinjine po mongolsko?

Tekst: SARA LIPOVŠEK
Odlično se ujame z riževimi rezanci, nam je namignil. In še tole nam svetuje: ko boste pripravljali to jed, naj o vok oziroma ponev zares zelo vroč. Le tako bo jed taka, kot mora biti – sočna in nadvse slastna.
Sestavine (za 3 osebe)
- 500 g svinjskega pleča ali vratu
- 400 g riževih rezancev
- 200 g pora
za omako:
- 100 ml sojine omake
- 50 ml mirina (japonsko sladko riževo vino)
- 30 ml ribje omake
- 60 g medu
- 10 ml sezamovega olja
- 30 ml riževega kisa
- 500 ml goveje juhe
- 2–3 žlice škroba
za začinjen škrob:
- 50 g škroba
- sol
- ½ žličke ingverja v prahu
- ½ žličke česna v prahu
Priprava
1. Za omako zmešamo sojino omako, mirin, ribjo omako, med, sezamovo olje, rižev kis in govejo juho. Vse skupaj zavremo in zgostimo s škrobom. Omaka mora biti gosta kot sirup.
2. Svinjino narežemo na čim tanjše trakove. To najlažje storimo tako, da meso najprej zamrznemo.
3. Zmešamo škrob, sol, ingver in česen v prahu.
4. V voku ali ponvi segrejemo olje. Meso povaljamo v začinjenemu škrobu in damo v vroče olje. Ko meso porjavi, dodamo na rezine narezan por in vse skupaj pražimo 30 sekund.
5. Zalijemo s pripravljeno omako in dodamo riževe rezance, ki smo jih prej namočili v vreli vodi (preberite navodila za pripravo).
6. Vse skupaj pokuhamo še 30 sekund in postrežemo. Namesto rezancev lahko za prilogo pripravimo riž basmati.
Objavljeno v reviji Jana, št. 28, 15. julij 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
