Festival Ekofejst: Ko zelišča in domišljija ustvarita kulinarične čudeže
Ekofejst nas je navdušil z uporabnimi nasveti in odlično domačo kulinariko. Te preproste in okusne recepte preprosto moramo deliti z vami.

Tekst: SARA LIPOVŠEK
Junijski mini festival Ekofejst smo obiskali zaradi zanimivih svetovalnic, te so nas opremile z novim in uporabnim znanjem za vsakdanje življenje. Potem pa so nas na permakulturem učnem zeliščnem vrtu Sonaravni vrtovi & Samooskrbni.net v okolici Žalca članice tima z mentorico Ireno Rotar presenetile in pogostile s polno mizo dobrot. Te recepte moramo deliti z našimi bralci, smo pomislili. Zavzete kulinarične ustvarjalke so nas z jedmi povsem navdušile.
Člani društva Samooskrbni.net pridobivajo v lokalnem timu veščine samooskrbe na rednih srečanjih in v praksi na učnem vrtu. Posebno pozornost namenjajo temu, kako čimbolj raznoliko uporabiti zelišča, saj dajo vsaki jedi poseben okus, svežino in izboljšajo njeno hranilno vrednost. Na obisku smo številna zelišča lahko spoznali, vonjali in okušali tudi sami. Odslej jih bomo večkrat dodajali v svoje jedi. To je res dobro!

Poletna polenta z zelenjavo in zelišči
(recept Marjane Zagode)
Sestavine
- 2 skodelici vode
- 1 skodelica polente
- pol žličke soli
- žlička olivnega olja
- bazilikin pesto
- 2 papriki (barvno različni)
- 1 mlada čebula
- 2–3 mlade bučke
- 3 stroki česna
- dimljeni tofu
- 3 žlice lanenih semen
- 9 žlic vode
- nekaj češnjevih paradižnikov
- sveže nabran majaron
Priprava
1. V vrelo vodo z dodatkom soli in olivnega olja vmešamo polento. Kuhamo na počasnem ognju.
2. Kuhano polento razporedimo po srednje velikem pekaču. Priporočljivo je, da ga premažemo s poljubno maščobo ali obložimo s peki papirjem.
3. Ko je rahlo ohlajena in s tem čvrstejša, jo bogato namažemo z bazilikinim pestom (Marjana ga naredi kar sama, po receptu iz knjige Samooskrbna shramba, avtoric Sanje Lončar in Suzane Kranjec).
4. Na drobno nalistani papriki na rahlo posolimo in prepražimo na olivnem olju in čebuli.
5. Enako naredimo z bučkami, ki jih narežemo na tanka kolesca. Pražimo jih brez čebule, le rahlo jih posolimo, na koncu dodamo še nasekljan česen.
6. Obe vrsti zelenjave ohladimo in odcedimo. Sok, ki je nastal pri praženju zelenjave, prihranimo.
7. Na polento z baziliko najprej dodamo pražene paprike, nato še pražene bučke.
8. Dimljeni tofu naribamo in vanj vmešamo posebej pripravljeno mešanico sveže zmletega lanenega semena in vode, kar je nadomestilo za jajčka. Dodatno jo obogatimo s sokom pražene zelenjave, ki smo ga prej prihranili. Mešanico razporedimo po pekaču in vanjo še potopimo razpolovljene češnjeve paradižnike.
9. Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinjah Celzija (ventilatorska), od 30 do 40 minut, odvisno od pečice in kako zapečeno jed želimo.
10. Ko se jed ohladi, jo posujemo z listki sveže nabranega majarona. Postrežemo hladno, kot prilogo k poletnim solatam ali jedem z žara.

Gratinirane skutne palačinke z brusnicami, pehtranom in koprivnimi semeni
(recept Mateje Brinovec)
Sestavine (za približno 12 palačink)
- 0,5 l mleka (del tekočine lahko nadomestimo z mineralno vodo)
- 300 g moke
- 3 jajca
- vaniljev sladkor (po želji)
- ščepec soli
- žlička sladkorja
- limonina lupinica
- 2 žlici koprivnih semen
- olje za pečenje
za nadev:
250 g skute
150 g kisle smetane
1 jajce
skodelica svežega pehtrana
pest brusnic
pest suhega sadja po okusu (suhe marelice, suhe, slive ...)
Priprava
1. Naštete sestavine za palačinke dobro zmiksamo, da dobimo gladko tekoče testo. Vanj dodamo tudi koprivna semena, nato palačinke na primerno segreti in namaščeni ponvi spečemo.
2. Palačinke namažemo z mešanico skute, kisle smetane, jajca in obilo svežega, sesekljanega pehtrana. Nato jih zvijemo in položimo eno poleg druge v pekač. Posujemo s posušenimi brusnicami ali drugim svežim ali suhim sadjem po okusu.
3. Prelijemo z mešanico kisle smetane, stepenega jajca in še nekaj nasekljanega pehtrana.
4. Pečemo na 200 stopinjah Celzija, dokler ne dobijo lepo rumenorjave skorjice. Najboljše so mlačne.
Namig
To jed lahko naredimo povsem po svojem okusu. Igrajmo se s poljubnimi zelišči in suhim sadjem ter vedno znova razvajajmo brbončice z edinstvenostjo okusov.

Veganski ocvirki z zelišči
»To ni moj avtorski recept. Sem si ga prilagodila, osnove pa sem se naučila na delavnici polnovredne veganske hrane pri Mariji Kure,« nam zaupa Mateja Brinovec, ki je pripravila odlične veganske ocvirke z zelišči.
Sestavine (za 3 dcl ocvirkov)
- 2 srednje veliki čebuli ali približno toliko šalotke
- 10 krhljev jabolčnega čipsa
- 2 jušni žlici ovsenih kosmičev
- zeliščna sol (rožmarin, timijan, bazilika, luštrek)
- ščepec kurkume
- kokosovo olje brez okusa
Priprava
1. Na koščke narežemo čebulo oziroma šalotko ter jo popražimo na kokosovem olju. Posolimo z zeliščno soljo, dodamo kurkumo, majaron oziroma začimbe po okusu in damo v steklen kozarec.
2. Nato na kokosovem olju popražimo na koščke narezane jabolčne krhlje, jih posolimo in damo v kozarec k čebuli.
3. Zatem še na kokosovem olju popražimo ovsene kosmiče, jih posolimo in prav tako damo v kozarec k preostalim sestavinam.
4. Dobro premešamo in namažemo na kruh ali »zabelimo« jedi.
Čokoladne kroglice iz prosene kaše z meto
(recept Anice Vogrin)
Sestavine
- 120 g prosene kaše
- 120 g kokosove moke
- 150 g suhih datljev brez koščic
- 30 g stoodstotnega kakava
- 360 ml rastlinskega mleka
- sol
- 20 listov poprove mete
Priprava
1. Proseno kašo namočimo za pol ure v vodi. Nato jo odcedimo in skuhamo v rastlinskem mleku, ki smo ga rahlo osolili. Pustimo, da se ohladi.
2. Datlje na drobno zmeljemo v mesoreznici ali sekljalniku in jih dodamo k proseni kaši. Dodamo še kakav in na drobno sesekljano meto.
3. Zgnetemo v homogeno zmes in oblikujemo kroglice premera pribl. 3 cm.
4. Kroglice povaljamo v kokosovi moki. Dobimo 28 okusnih slastnih kroglic, ki jih, preden jih postrežemo, hranimo v hladilniku vsaj eno uro.
Bučna rulada s smetano in citronsko meliso
(recept Stanke Stantar)
Sestavine
- 6 jajc
- 6 žlic sladkorja
- 100 g na drobno mletih bučnih semen
- 1 vaniljev sladkor
- naribana lupinica 1 limone
- 1 velika kisla smetana (250 g)
- 5 listov citronske melise
- sladkor v prahu
Priprava
1. Rumenjake, sladkor, vaniljev sladkor in limonino lupinico penasto zmešamo ter na koncu dodamo zmleta bučna semena.
2. V dobljeno zmes na rahlo ročno vmešamo ločeno pripravljen beljakov sneg in vse skupaj vlijemo v pekač, obložen s peki papirjem.
3. Pekač damo v ogreto pečico na 180 stopinj Celzija in pečemo približno 10–15 minut. Z zobotrebcem preverimo, ali je dovolj pečeno.
4. Pečen biskvit damo s peki papirjem vred na servieto ter takoj zvijemo v rolo in pustimo, da se tako ohladi.
5. Hladno previdno odvijemo in namažemo s kislo smetano, v katero smo dodali sesekljano citronsko meliso. Ponovno zvijemo. Pred serviranjem še potresemo s sladkorjem v prahu.
Objavljeno v reviji Jana, št. 28, 15. julij 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
