Zmagovalni bograč: za prste obiznit recept
Zmagovalni bograč je pripravila ekipa AC Profekt iz Murske Sobote. Vas zanima njihov recept?

Tekst: Sara Lipovšek
V Lendavi je avgusta nadvse dišalo, saj je v 126 kotlih veselo brbotal bograč na 1001 način. Takrat se je namreč odvijal 20. Bogračfest. Med sodelujočimi so bili tudi številni tujci, slavili pa so domačini.
Bernardka Maučec Cigan, direktorica AC Profekt, je podoživela zmagovalni dan: »Dogodek je bil res super pripravljen, kot vedno, vsa čast organizatorjem. Niti dež nas ni zmotil, pa tudi množica obiskovalcev ne. Ozračje je bilo sproščeno. Kljub tekmovanju smo kot ekipa složno sodelovali pri pripravi surovin, lupili krompir, rezali čebulo, vmes potočili tudi kakšno solzo – od rezanja čebule seveda, in na koncu je posijalo sonce, mi pa smo nepričakovano zmagali. Na tekmovanje se pravzaprav nismo kaj dosti pripravljali, zelo hitro smo se iz šefov, mehanikov in trgovcev prelevili v kuharje. Krona dneva je bila seveda zmaga, veselje je bilo nepopisno.«
Sestavine naj bodo lokalno pridelane!
Njihov kuhar David Šoštarec je posebej poudaril pomembnost lokalno pridelanih sestavin. Sicer pa je kuhanje bograča v kotlu nekaj posebnega, pravij, saj temperatura narašča in niha. »Takšen bograč je prav zagotovo vedno boljši od tistega, kuhanega v loncu.« Količine sestavin v receptu za manjšo družbo prepolovite ali po potrebi še občutneje zmanjšajte. Kljub temu bo bograč omamno dober.
Sestavine (za ogromno količino bograča)
- 5 kg govejega stegna
- 2 kg divjačine (srna ali jelen)
- 3 kg svinskega mesa
- 7 kg krompirja
- 2 kg sveže rdeče paprike
- 8 kg bele čebule
- 2 kg rdeče čebule
- 2 glavi česna
- vino (merlot, refošk)
- 1 l sončničnega olja
- rdeča mleta paprika
- sol
- poper
- šetraj
- majaron
- lovor
- kumina
- brinove jagode
- suh čili
- rožmarin
- timijan
Priprava
1. Najprej pripravimo vse komponente jedi. Čebulo, česen in krompir olupimo. Krompir narežemo na krhlje in damo v vodo. Meso narežemo na kocke in damo vsako vrsto mesa v svojo posodo. Meso začinimo in pustimo, da se navzame dišav.
2. Čebulo (belo in rdečo), česen in svežo rdečo papriko na drobno sesekljamo.
3. Začnemo s praženjem bele čebule, med praženjem dodamo rdečo čebulo in nasekljano svežo rdečo papriko.
4. Ko se čebula in rdeča paprika prepražita, dodamo nasekljan česen in mleto rdečo papriko. Pri slednji moramo biti pozorni, da se nam ne prismodi, zato moramo izbrati pravi trenutek, kdaj dodati tekočino ali meso.
5. Dodamo goveje meso in zalijemo z vodo, v kateri je bil namočen na krhlje narezan surov krompir. Ta voda vsebuje škrob, ki pride še kako prav pri pripravi jedi. Kuhamo 1 uro, nato dodamo divjačino, ki smo jo dobro macerirali z dišavnicami in začimbami.
6. Po 2 urah dodamo krompir in svinjino ter kuhamo še 1 uro. Ko sta meso in krompir kuhana, zalijemo z rdečim vinom, da preprečimo razpad mesa in krompirja.
7. Bograč odstavimo z ognja ali pa ga čim bolj dvignemo od kurišča.
NAMIG: »In še to, čisto proti koncu dodamo čili, ki mora biti z domačega vrta,« nam svetuje Bernardka Maučec Cigan.
PODPIS: Tudi Miša, letošnja zmagovalka oddaje MasterChef, je na Bogračfestu verjela vanje. Na fotografiji je s kuharjem zmagovalnega bograča Davidom Šostarcem.
Objavljeno v reviji Jana, št. 39, 30. september 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
