Čeprav so žuželke lahko povsem koristne in seveda zelo pomembne v naravnem krogotoku, nismo ravno srečni, ko jih najdemo v svojem gospodinjstvu, kaj šele v hrani! Sliši se nagnusno, pa naj nas še tako prepričujejo, da so bogat vir beljakovin, nenasičenih maščob, vlaknin in mikrohranil ter da jih je veliko lažje vzrediti kot meso. Že pred nekaj leti je med Evropejci močno završalo, ko je Evropska komisija dala zeleno luč za prodajo prehranskih izdelkov, ki vsebujejo žuželke. Po kobilicah in čričkih lahko od januarja evropske trgovine, torej tudi naše, prodajajo še izdelke, ki vsebujejo moko iz ličink velikega mokarja, obdelano z UV-žarki (ki naj bi v živilih povečala vsebnost vitamina D). Najpomembnejše vprašanje tistih, ki žuželk ne želijo v svoji prehrani, je, kako bomo sploh vedeli, v katerih izdelkih so.
Na Zvezi potrošnikov Slovenije nas mirijo, da trditve, da bi lahko žuželke užili nevede, ne držijo in da bomo imeli vse potrebne informacije za premišljeno odločitev, kajti o izdelkih, ki vsebujejo žuželke, bomo jasno obveščeni. V skladu z obstoječo zakonodajo morajo namreč biti takšna živila ustrezno označena, vključno s polnim in latinskim imenom žuželke. Če so te prisotne kot sestavina v predelanih živilih, mora to biti jasno navedeno na seznamu sestavin, obvezno pa je tudi opozorilo o možnih reakcijah pri osebah, alergičnih na rake in pršice.
Trenutno je v Evropi dovoljena uporaba naslednjih žuželk za prehrano: predelane in posušene ličinke mokarja (Tenebrio molitor), zamrznjene, posušene in v prah zmlete kobilice (Locusta migratoria), celi toplotno obdelani in zamrznjeni, posušeni in praškasti ter razmaščeni prah hišnih murnov (čriček; Acheta domesticus) in zamrznjene, v obliki paste, posušene in v prahu ličinke malega mokarja (Alphitobius diaperinus). Kadar živilo vsebuje, na primer, posušene ličinke velikega mokarja, mora na živilu pisati posušen veliki mokar (ličinka Tenebrio molitor). Če pa je ličinka velikega mokarja posušena in zmleta v moko ter dodana kot sestavina sestavljenega živila, se to napiše v seznam sestavin odebeljeno, saj gre za alergen: moka ličinke velikega mokarja (Tenebrio molitor).«
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 8, 25. februar 2025.
