Zgodbe

Spletne prevare: Se tudi vi pogovarjate s filmsko zvezdo?

Tina Nika Snoj / revija Jana
8. 8. 2024, 07.00
Deli članek:

Opazil jo je na Facebooku. Gospo srednjih let. Tako naravno lepa je, pristna. Ne tako izumetničena kakor ženske, ki ga obkrožajo. Moral jo je spoznati. Vsaj z dopisovanjem. In zdaj ko jo pozna, jo ljubi. Močno kot še nikoli prej. Rad bi jo videl v živo, se je dotaknil, jo poljubil. A kaj, ko so paparaci povsod! Težko jim pobegne. Vendar bi se potrudil zanjo, tako posebna je. Če bi le lahko prišel do denarja za letalsko karto, hotel … Seveda ga ima, a ga upravljajo drugi, takoj bi se razvedelo, kam je šel. Potem bi bila izpostavljena javnosti, raztrgali bi jo. Tega ji ne bo naredil. Morda, če bi mu ona posodila denar ... In mu ga je. Vse prihranke, kar jih je imela. Kako ne bi, ko pa jo ljubi Leonardo Di Caprio?!

revija Jana

Nakazala mu je okoli 10.000 evrov. Da, Slovenka. Ni mu še uspelo priti. Natrpan urnik svetovne zvezde pač. A piše ji še vedno. In ona čaka in verjame. Tisti, ki jo skušajo prepričati, da je nasedla prevari, so nevoščljivci, ki ji ne privoščijo. Leo jo je opozoril, da bo tako. Vsekakor ni edina v naši mali državici. Prijateljica moje mame, denimo, se pogovarja z Ashtonom Kutcherjem. Čisto zares! Saj ve, da je neverjetno, a poslal ji je video z barke, v katerem jo je nagovoril z njenim imenom. Kako torej ne bi bilo res? Denarja ni še nič omenil, za zdaj.

Globoki ponaredki in filtri

Romantične spletne prevare so z razvojem tehnologije dobile nadgradnjo – slavne obraze. Zdaj so na voljo filtri, s katerimi lahko prevaranti namesto svojega pričarajo obraz katerega od zvezdnikov, in umetna inteligenca, s katero lahko posnamejo video, v katerem zvezdniki delajo in počnejo natanko to, kar si goljufi zaželijo. Treba jim je le še na katerem od zvezdniških družbenih omrežij najti dovolj naivnega sledilca – in riba je na trnku. Pri oboževalcih je želja, da bi bilo vse res, velika in goljufi jo s pridom izkoriščajo. Najprej si vzamejo čas, da zgradijo odnos, včasih tudi cele mesece. Potem si šele izmislijo razlog, zakaj nujno potrebujejo denar. Ki ga bodo pozneje vrnili, seveda. Na vse pomisleke žrtve imajo pripravljen odgovor, kronski dokaz je video ali videoklic, v katerem jih nagovorijo po imenu in govorijo o osebnih stvareh. Tistih, o katerih so si prej z žrtvijo dopisovali. Človek, ki se je vmes že navezal na svojega zvezdnika in se še bolj zaljubil vanj, pa želi tako močno verjeti, da zamiži pred nevarnostjo.

Tiste manj lahkoverne, ki bi jim bilo zanimanje svetovne zvezde le malo preveč, romantični goljufi lovijo na aplikacijah za zmenke. Najpogosteje gre za kriptoprevare. Pri njih vas všečka privlačna mladenka ali mladec. Poleg drobnih sladkosti, ki jih želite slišati, je nenehno govor tudi o njihovih razkošnih potovanjih, dragih večerjah, luksuznih avtomobilih, oblekah, telefonih, nakitu itn. Zasipajo vas s fotografijami življenja kot iz kataloga. Nikoli nimajo službe. Živijo od noro donosnih naložb – ki bi vam jih z veseljem priporočili, recimo ta konkretni projekt v kriptovaluti. Notranja informacija, žeton še ni na trgu, vložijo lahko le tisti z zvezami. Seveda vas bodo spravili zraven, a denar morate nakazati njim, lastna kriptodenarnica ne bo pomagala. Potem vam bodo vaše žetone seveda preposlali. Se ne spoznate na tovrstne naložbe? Nič hudega, vam bodo pa poslali denar. Vsaj desetkrat več, kot boste vložili, bolj verjetno pa stokrat. Vendarle gre za kripto, kjer pravi nakup v pravem trenutku lahko spremeni življenje.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,   št. 32, 6. avgust, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast