»Podnebje se čedalje bolj segreva in ena od posledic je zakisanje morske vode. Temperatura površinskih voda se je od 60. let prejšnjega stoletja zvišala za približno 1,5 stopinje Celzija. Nedavne raziskave so celo pokazale, da se morje segreva do globine 3000 metrov. Na primer, temperatura Severnega morja se je v zadnjih 30 letih zvišala kar za 1,1 stopinje Celzija,« pojasnjuje klimatologinja prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj.
Slano in kislo
Zakaj postaja morje vse bolj kislo? »Morja oziroma oceani iz ozračja vsrkavajo ogljikov dioksid (CO2). Vrednost pH oceanov se je od sredine 19. stoletja zmanjšala z 8,2 na 8,1. Spreminja se slanost morja v posameznih oceanskih bazenih, saj se v njih spreminja tudi vodni cikel,« pravi sogovornica.
Količina ogljikovega dioksida se torej v ozračju in oceanih naglo povečuje. »Danes ga je več kot kadarkoli v preteklih 800.000 letih. Predvidevamo, da se bo njegova količina vse hitreje povečevala. To bo v naslednjih desetletjih pripeljalo do znatnega povišanja temperature ozračja in posledično tudi do dviga temperature površine oceanov. Oceani so že vsrkali več kot 450 milijard ton ogljikovega dioksida, kar pomeni, da so sicer tako prispevali k znižanju količine ogljikovega dioksida v atmosferi in s tem bistveno zmanjšali hitrost globalnega segrevanja. A posledica je spremenjena kemijska sestava morske vode, povišal se je delni tlak tega plina in znižala se je pH-vrednost morske vode. Nižja ko je ta, bolj kisla je morska voda,« pa pravi dr. Daniela Turk z Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo.
Več v novi Jani, št. 29, 21.7.2009