Peresniki z radičem
Testenine so pogosto na mizi tudi zaradi raznovrstnosti kombinacij in okusov, ki jih ponujajo. Priljubljene so, ker so vedno drugačne, dopolnimo in začinimo jih lahko kar s sestavinami, ki jih imamo pri roki.

Peresniki z radičem
Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Kuhanje: 15 minut
Sestavine: 4 šalotke (ali 2 majhni čebuli) * 1 strok česna * 40 g parmezana * 1 bio pomaranča * 1 glava radiča (treviškega) * 2 žlici pinjol ali sončničnih semen * 3 vejice bazilike (ali suha bazilika) * 100 g mesnate prekajene slanine * 3 žlice olivnega olja * 375 g peresnikov (ali drugih testenin) * sol * 3 žlice črnih oliv * poper.
Priprava: šalotke in česnov strok olupimo in na drobno sesekljamo. Parmezan naribamo. Pomarančo umijemo, obrišemo in ji ostrgamo lupino (pol pomaranče). Radič očistimo, umijemo, osušimo, nato pa liste prečno narežemo na 1 cm široke trakove. V teflonski ponvi brez maščobe svetlo prepražimo pinjole (ali sončnična semena). Baziliki osmukamo lističe. Slanino narežemo na kockice, te pa hrustljavo popečemo v teflonski ponvi na 1 žlici olja. Dodamo čebulo in česen. Premešamo in med mešanjem steklasto prepražimo. V velikem loncu vrele osoljene vode skuhamo testenine po navodilu z zavitka. Slanini in čebuli v ponvi dodamo narezani radič. Na srednje močnem ognju pražimo 3 do 4 minute. Testenine, ki naj bodo kuhane, a še nekoliko čvrste, odcedimo na cedilu, pri tem pa prestrežemo 1,5 dl vode od kuhanja. V ponev z radičem dodamo 1,5 dl vode od kuhanja testenin, pinjole in olive. Na hitro pokuhamo, da omaka delno povre. Dodamo testenine, preostalo olje, parmezan in na drobno natrgane liste bazilike. Solimo, popramo, potresemo z naribano pomarančno lupinico in ponudimo.
Nasvet: po želji postavimo na mizo še nariban parmezan, da si z njim vsak postreže po okusu.
Jana št. 10/ 2012
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se