Panna cotta s sivko in vaniljo
Ta okus sem si želela pripraviti že leta. Vse odkar sem začela z ustvarjanjem sladic, je bila sivkina panna cotta zame ena izmed sladkih poslastic na vrhu seznama, a se nekako nikoli ni dokončno izvedla. Zdaj mi je le uspelo in rezultat je bil več kot odličen.

Če ste tako kot jaz ljubitelji sivke, vam bo tale sladica zagotovo všeč. Nežna, aromatična in popolne teksture. Osnovo dopolnjuje sladki medeni preliv s sivko, ki je tista pika na i pred postrežbo – tako za oči kot za brbončice.
Sestavine
osnova
- 1200 ml sladke smetane
- 50 g sladkorja
- 50 g medu
- 8 listov želatine
- 1 strok burbonske vanilje
- 1 zvrhana jušna žlica posušenih cvetov prave sivke (Lavandula angustifolia)
za sirup
- 3 dcl vode
- 100 g medu
- 100 g sladkorja
- 2 zravnani čajni žlički sivkinih cvetov
- ščep soli
Shutterstock
Panna Cottas sivko in vaniljo
Priprava
1. Želatino namakamo v hladni vodi 10–15 minut, da nabrekne. Vaniljev strok prerežemo in mu postrgamo semena.
2. V kozici združimo sladko smetano, sladkor, med, sivko in vaniljo (strok in semena). Maso zavremo in na nizkem ognju počasi kuhljamo 20 minut.
3. Odstavimo in pustimo 15 minut, da se okusi malce prepojijo, dodamo ožeto želatino, premešamo ter precedimo.
4. Maso vlijemo v modelčke in postavimo na hladno za vsaj 3–4 ure ali, še bolje, čez noč.
5. Sirup pripravimo tako, da vse sestavine združimo v kozici in počasi vremo 15 minut, da se masa malenkost zgosti. Odstavimo in ohladimo.
6. Panno cotto serviramo z nekaj žlicami sirupa, preostanek pa hranimo v hladilniku.
NAMIG
Če želimo panno cotto servirati brez modelčkov, te preprosto potopimo v vrelo vodo za 5–15 sekund (odvisno od debeline modelčkov) in jo narahlo zvrnemo iz njih.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se