Ljudje

Mirne vode, Julian Assange!

Jelka Sežun, jelka.sezun@jana.si
10. 7. 2024, 04.00
Deli članek:

Upali bi si trditi, da si bo Julian Assange tale rojstni dan, ki ga je praznoval prejšnjo sredo, 3. julija, zapomnil za zmeraj. Ker je samo teden prej dobil popolno darilo, na katero je čakal in upal zadnjih dvanajst let. Svobodo. Na svoj 52. rojstni dan je bil spet svoboden človek.

Profimedia
»Ne morem nehati jokati,« je v sredo, 26. junija, zjutraj na omrežju X napisala Stella. Nekaj ur pozneje je srečno utonila v moževem objemu.

Še nekaj mesecev, ne, še nekaj tednov prej pa je kazalo, da je njegova izročitev ZDA neizbežna in da bo umrl v ameriškem zaporu. In potem tisti neprecenljivi dar, ko so dolgotrajna pogajanja, ki so se vlekla mesece in vmes večkrat zastala, pogajanja med ameriškim tožilstvom in Assangeovimi odvetniki o njegovem priznanju krivde v zameno za prostost, končno pripeljala do sporazuma, s katerim lahko živita obe strani: on je pristal, da prizna krivdo za eno od osemnajstih točk obtožnice in uniči vse še neobjavljene dokumente, ki zadevajo ZDA, tožilstvo pa je pristalo, da ga v zameno za vse to obsodijo na natanko toliko mesecev, kot jih je že preživel v zaporu, 62, potem pa izpustijo in ga ne bodo več preganjali, nič več mu ne bodo dihali za ovratnik.

In tako se je zgodilo. Natanko teden dni pred rojstnim dnem je kot svoboden človek pristal v domači Avstraliji. Ni padel na kolena, ni poljubil tal, nič zelo dramatičnega ni bilo, samo roko je zmagoslavno dvignil na vratih letala. Še sem tu. Spet sem tu.

Profimedia
Na letalu na poti domov. Najem letala mora plačati sam, z redno linijo pa ni smel potovati.

Zapečateno s poljubom

Mediji so še dneve po tem razglabljali, kaj njegova izpustitev pomeni za svobodo izražanja (nič dobrega, so se strinjali, njegova kruta zgodba je prestrašila veliko potencialnih žvižgačev in raziskovalnih novinarjev). Assange ni rekel nič. Popolnoma nič. Samo zasanjano se je smehljal. Mogoče je moral skrivaj obljubiti, da bo tiho. Mogoče mu je preprosto zmanjkalo besed. Mogoče je v notranjosti prav tako zlomljen, kot je videti na zunaj: na ekvadorsko veleposlaništvo je vstopil kot vitek, vitalen štiridesetletnik, dvanajst let pozneje je iz letala po 72-urnem letu na avstralska tla stopil utrujen trebušast starec z zabuhlim obrazom. Močnomočnomočno je objel mater svojih dveh sinov, žensko, ki je nikoli ni poznal kot svoboden človek, srečal jo je šele, ko je bil prostovoljni ujetnik v Londonu na veleposlaništvu, tam sta skrivajoč svoj odnos pred vsemi spočela otroka, z njo se je leta 2022 poročil v britanskem zaporu, rezerviranem za najbolj okorele zločince. Fotografije njunega prvega svobodnega objema njo kažejo v hrbet, samo slap rjavih las je videti, on, za glavo večji od nje, ima pa tako spokojno srečen izraz. Prižeto k sebi jo je dvignil s tal in jo poljubil. Pred vso tisto množico sta imela povsem intimen trenutek. Poljub, ki je govoril o leta zatajevanih željah. Potem je objel in poljubil svojega očeta. In nato spet ženo. Intimno, dolgo, na usta.

Ona, Stella Assange, njegova partnerka, prijateljica, odvetnica in največja zagovornica, je še naprej njegov glas. Brez njega je na tiskovni konferenci stopila pred novinarje in spregovorila o njegovi prihodnosti: »Julian namerava vsak dan plavati v oceanu. Namerava spati v pravi postelji. Namerava okušati pravo hrano in namerava uživati svojo svobodo.« In še naprej, je dodala, bo »branil človeške pravice in dvigoval glas proti krivicam. Sam se bo odločil, kako bo to počel, saj je svoboden človek.« Je. Končno.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,   št. 28, 9. julij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste