© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Krompirjeva torta z zeleno


Jana
22. 9. 2009, 15.03
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Nekoliko nenavadna jed iz krompirja.

Krompirjeva torta z zeleno

Za 12 kosov
Priprava: 50 minut
Pečenje: 60 minut

 

Sestavine: 1 kg velikega krompirja * 650 g zeleninega gomolja * 1 limona * 4 šopki kopra * maščoba za model * 250 g sladke smetane * 250 g goste kisle smetane (creme fraiche) * 4 jajca * 1 žlica pikantne gorčice * sol.

Priprava: Že prejšnji dan umijemo krompir in ga skuhamo (20 minut). Odcedimo, in ko se ohladi, ga shranimo v hladilniku. Zelenin gomolj olupimo, damo v osoljeno in z limoninim sokom okisano vodo ter kuhamo 30 minut. Zeleno odcedimo in narežemo na tanke rezine. Sesekljamo koper. Globok pekač s premerom 22 cm (ali tortni model, ki ga z zunanje strani oblečemo z alu folijo, da ne izteka sok) namastimo z maslom. Zmešamo sladko smetano, kislo smetano, jajca, gorčico, sol in naribano limonino lupinico. Krompir olupimo in narežemo na tanke rezine. Na dno modela zložimo menjaje plast krompirjevih in zeleninih rezin. Potresemo s koprom in pokapljamo s 3 žlicami jajčne smetane. Potem spet naložimo plast krompirja in zelene ter spet pokapljamo s smetano. Ponavljamo, dokler ne porabimo sestavin. Na vrhu naj bo plast krompirja. Prelijemo s preostalo jajčno smetano. Model postavimo v vročo pečico. Torto pečemo pri 200 stopinjah približno 1 uro. S konico noža jo ločimo od roba modela, zvrnemo na krožnik, nato pa jo s pomočjo krožnika preložimo na pladenj, tako da je rjavo zapečena stran spet na vrhu. Torta tekne vroča, pa tudi hladna.

Nasvet: Zeleno lahko skuhamo tudi v loncu na zvišan pritisk: kuhana bo v 15 minutah. H krompirjevi torti, ki je primerna jed tudi za goste, ponudimo narezano šunko.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.