© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Konzuli v predpasnikih


Danica Geršak
14. 12. 2010, 00.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Bodoči kuharji Srednje šole za gostinstvo in turizem v Mariboru so si zamislili zanimivo »popotovanje«.Že drugič so povabili častne konzule, da jim s kulinaričnimi posebnostmi predstavijo dežele, katerih predstavniki so v Sloveniji.

Konzuli v predpasnikih

iper, Filipini, Jordanija, Nepal, Tajska, Sejšeli. Eksotične dežele, o katerih mladi bodoči kuharji na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru za zdaj le sanjajo. A so si na šoli zamislili zanimivo »popotovanje« zanje. Že drugič, pravi ravnateljica Slavica Dobnik,  so povabili častne konzule, da jim s kulinaričnimi posebnostmi  predstavijo dežele, katerih predstavniki so v Sloveniji. In tako so se diplomati pripeljali iz Ljubljane z vsemi sestavinami za svoje jedi, si  nadeli predpasnike ter v šolski kuhinji skupaj z dijaki ustvarjali ure in ure.

Konzuli, sicer vajeni drugačnih nalog,  so presenetljivo spretno zavihali rokave in tako so iz loncev in ponev zadišale bučke s paradižnikom in sirom s Cipra, piščanec adobo s Filipinov, prevrnjenka in piščanec z zelenjavo iz Jordanije, riž bhat, pražena jetrca in kumarična solata z jogurtom iz Nepala, riba na žaru v omaki rougail in banane St. Jacques v kokosovem mleku s Sejšelov ter pekoča kokošja juha s kokosovim mlekom, piščančji žepki in pečena riba v omaki tom yam s Tajske pa še in še. Mamljivi vonji so kraljevali po prostoru, kjer so mladi kmalu ob nasmehih in prijaznih besedah konzulov premagali začetno tremo ter skrbno opazovali, poslušali, pomagali.  Gospod Aswin Kumar Shrestha, častni konzul Nepala, jih je prijazno opomnil, da je treba hrano sprejemati z vsemi čuti, trudil se je za to, da bi bila tudi lepa na pogled in ne samo okusna. S posebno občutljivostjo je predstavil začimbe, ki so tako značilne za kuhinjo, kjer se mešata kitajski in indijski vpliv. Lepo zložene v škatli jih nosi s seboj kot  nepogrešljive dragocenosti svoje kuhinjske umetnosti. Prizanesljivo se je nasmehnil, ko je zadišalo po kariju in so mladi odpirali okna. S Sejšelov, kjer pravzaprav ni avtohtonih prebivalcev, nam je razlagal Marko Smole, častni konzul te majhne otoške države v Indijskem oceanu, kjer poznajo pravo mešanico kuhinj, od dobre francoske do slabe angleške,  je hudomušno pristavil. Ko je njegova riba na žaru  zaplavala v omaki rougail, je prinesla s seboj dih morja, banane v kokosovem mleku, ki sta jim mehkobo pričarala vanilja in cimet, pa so nas v domišljiji odplavile na katero od neštetih peščenih plaž s palmami.

 

Več v Jani št. 50, 14.12.2010

E-novice · Novice

Jana

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.