Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Stanko Dimc s Stranj kuha oglje že več kot četrt stoletja


P. P.
3. 9. 2011, 15.00
Posodobljeno
06. 09. 2011 · 10:51
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

dimc_stanko_kuha_oglje_pod_bohorjem001.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
dimc_stanko_kuha_oglje_pod_bohorjem001
dimc_stanko_kuha_oglje_pod_bohorjem009.jpg
Arhiv Dolenjskega lista

Upokojeni rudar Stanko Dimc iz Gornjega Leskovca je v sedemdesetih letih bolj po naključju postal kmetovalec v sosednji vasi Stranje. Stanko je namreč znancu, nekdanjemu sodelavcu v rudniku – zdomcu v Nemčiji posodil 3000 nemških mark in ker mu jih ta ni mogel vrniti, mu je ponudil odkup parcele zapuščene kmetije. Stanko pravi, da je celotno 27 ha veliko kmetijo kupil pravzaprav po neumnosti, saj posamične parcele ni mogel kupiti, ker je bila kmetija zaščitena.

Najprej je moral najprej očistiti travnike, ki jih je že povsem preraslo grmičevje in urediti hlev da se je lahko začel intenzivno ukvarjati z živinorejo. Največ je bilo v hlevu okoli 40 glav goveje živine, od krav in bikov do telet. Zdaj jih je še 6 krav, 2 malo večja bikca, enega manjšega, eno teličko. Stanko je zavzeto je začel čistiti tudi zapuščen gozd, tudi s kuhanjem oglja. "Najboljša drva prodamo, vrhovino (5cm do 10 cm debele veje) pa ne moremo. Zato je kuhanje oglja idealno, da porabimo malo vreden les. Najboljši za kopo je les bukve in gabra, oglje iz cera ali hrasta pa poka," pravi Stanko.

Dodaja še, da cene še zdaleč niso prave, kar je presenetljivo, ker pravi, da je tako veliko povpraševanje po njihovem oglju, da bodo po letošnji tretji kopi, ki naj bi jo podrli v nedeljo ali v ponedeljek začeli delati še četrto. 63. letnemu Stanku pomaga pri kuhanju oglja sin Janez, ki stanuje z družino na domačiji, njemu in očetu prideta pomagat tudi njegova brat in sestra.

Rad pa opazuje oglarjenje tudi njegov 6-letni sin Luka. 34-letni Janez pravi, da je letošnja cena 60 centov za kilogram. Ob našem obisku je prišel pogledat Dimčevo kopo tudi sosed. Povprečno naredi Stanko na leto dve kopi s po okrog 30 m3 drv. Oglje kupujejo največ gostinci s picerijami, celo z one strani Sotle, iz Krapine. Kakovost oglja Dimčevih je očitno precej boljša kot ceneno kitajsko, da je dober glas segel celo preko državne meje.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.