Kaj razkrivajo številke o slovenskem vinu, koliko ga pripada na prebivalca?
Statistični urad Republike Slovenije (SURS) je ob prazniku vina razkril, kaj o grozdju, vinu ter vinskih navadah Slovencev povedo uradni podatki.
Pri Statističnem uradu Republike Slovenije (SURS) so ob prazniku vina predstavili najnovejše uradne podatke o slovenskih vinogradih, pridelku grozdja, proizvodnji vina ter vinskih navadah prebivalcev.
Martinovo, ko se mošt spremeni v vino, je namreč priložnost, da statistika razkrije, kaj o grozdju in vinu povedo številke – koliko trsov raste na slovenskih gričih, kakšna je bila lanska letina, koliko vina spijemo in kako se gibajo cene v trgovinah ter gostinskih lokalih.
Najmanjša letina doslej: Koliko trsov je obrodilo?
Slovenski vinogradniki so lani obdelovali 14.102 hektarja vinogradov, v katerih je raslo nekaj več kot 55 milijonov trsov. Na približno 69 odstotkih vseh površin so pridelovali bele sorte grozdja. Pridelek grozdja je bil najmanjši od začetka spremljanja podatkov. V povprečju so trte obrodile 4,8 tone na hektar, kar je za 13 odstotkov manj kot leta 2023 in za četrtino manj od povprečja zadnjih desetih let.
Letos vinogradniki pričakujejo količinsko dobro letino grozdja
V primerjavi z lanskim letom, ki je bilo izrazito neugodno za pridelavo grozdja, bodo povprečni pridelki belega grozdja odlični, vendar še vedno zgolj 3 odstotke večji v primerjavi s povprečjem zadnjih desetih let. S hektarja vinograda naj bi v povprečju nabrali 6,5 tone belega grozdja, skupno okoli 62.600 ton. Tudi rdeče grozdje bo po ocenah dobro obrodilo – 6,2 tone na hektar je za 2 odstotka več od povprečja zadnjih desetih let. S približno 4.230 hektarjev naj bi ga vinogradniki nabrali okoli 26.400 ton.
V tržnem letu 2023/2024 je bilo v Sloveniji pridelanih 555.000 hektolitrov vina. Bela vina so zajemala 69-odstotni delež proizvodnje. Razpoložljiva količina vina na prebivalca je znašala 35 litrov, od tega 24 litrov belih vin.
Koliko stane liter vina?
V trgovini je bilo lani za liter namiznega vina treba odšteti povprečno 2,22 evra, za liter kakovostnega pa približno dvakrat toliko, 4,96 evra. V gostinskem lokalu je bilo za liter slednjega treba odšteli štirikrat toliko, 20,08 evra. Za ta znesek je bilo treba delati v povprečju 134 minut. S povprečno mesečno neto plačo bi si tako v gostinskem lokalu lahko privoščili 76 litrov kakovostnega vina.
Slovensko vino na svetovnih trgih: kdo so glavni kupci?
Slovenija je lani izvozila za 18,6 milijona era vina, največ v Združene države Amerike (19 odstotkov), sledili sta Hrvaška (16 odstotkov) in Italija (14 odstotkov). Uvozila pa je za 33,4 milijona evra vina iz svežega grozdja, največ iz Italije (27 odstotkov), s Cipra (24 odstotkov) in iz Francije (17 odstotkov).
Praznik vina in rojstni dan za več tisoč Slovencev
11. november ni le praznik vina, ampak tudi osebni praznik številnih prebivalcev Slovenije. Na ta dan rojstni dan praznuje 5.732 ljudi, med njimi 164 moških z imenom Martin in 171 žensk z imenom Martina. V Sloveniji sicer živi 8.378 moških z imenom Martin in 7.186 žensk, poimenovanih Martina.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se