Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Vitomarci: Lubenice, kakršnih še niste jedli


Štajerski Tednik
1. 8. 2018, 21.58
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

S Tomažem in Andrejem Tošem, mladima sadjarjema iz Vitomarcev v občini Sveti Andraž, ki nadaljujeta družinsko sadjarsko tradicijo, smo se spoznali v začetku letošnjega leta, ko smo zbirali podatke o delu prostovoljnih gasilcev v Vitomarcih in njihovih prizadevanjih za nakup novega gasilskega avtomobila. Sta namreč tudi zavzeta prostovoljna gasilca. Takrat sta nam tudi zaupala, da sta v letu 2017 začela saditi lubenice, ki so že v prvem letu dale dokaj dober pridelek, s svojim okusom pa navdušile vse, ki so jih pokusili in ki so skupaj z njima navdušeno ugotavljali, da takšnih lubenic še niste jedili.

1533121745_cg_slovenske_lubenice_1.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Že kaj hitro so našle pot tudi na police Sparovih trgovin, kar tudi pomeni, da je pot od njive do končnega potrošnika skrajšana na minimum, da lahko končni potrošnik dobi sadež najvišje kakovosti in odličnosti. Tudi sicer je Spar trgovska veriga, ki velika da na lokalno pridelavo hrane. Zgodba slovenskogoriških lubenic je malo širša zgodba, saj v tej pridelavi kot neformalnem združenju od letos sodelujejo še trije mladi fantje, Tomaževi in Andrejevi prijatelji iz rane mladosti: Andrej Pihler in Žiga Zadravec iz Hvaletincev ter Peter Herga iz Gabrnika, ki pa so sicer še zaposleni, katerih družine imajo kmetije z živinorejsko in žitno proizvodnjo. Pri Toševih fantih pa je tako, da je Tomaž nosilec kmetije (šef), Andrej pa samostojni podjetnik. V osnovi sta oba sadjarja (pridelava jabolk), ki pa sta se lotila tudi pridelave lubenic in v zadnjem času tudi jagod. Te je že pred leti gojil tudi njun oče Miran, ko je bilo gojenje jagod v Slovenskih goricah še bolj ali manj eksotika, kot je bila na začetku tudi pridelava lubenic v Slovenskih goricah, saj je lubenica v svojem bistvu tropska in/ali subtropska rastlina, s sezono od julija do septembra. Njun pogum kot tudi pogum preostalih treh fantov pa je toliko večji, ker nista imele strokovne podpore kmetijske stroke glede na strukturo proizvodnje. S podporo očeta Mirana in mame Marjete pa sta se uspešno spopadla z novimi izzivi.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.