Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Slovenska žrebeta italijanskim kupcem


Mojca Vtič
11. 9. 2024, 03.32
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Reja konj je imela nekoč pomembno vlogo v smislu rabe konj za delovna opravila na kmetiji. Uvedba mehanizacije je povzročila velik upad števila konj. Njihovo število se je v minulih 20 letih sicer povečalo, a v zadnjih letih je ponovno upadlo. Število konjskih repov se je povečalo predvsem za turistične namene, ježo in vprego, medtem pa se rejci konjev, namenjenih za prehrano ljudi, soočajo z upadom porabe konjskega mesa, večina žrebet pa tako pristane v Italiji, kjer je konjsko meso bolj priljubljeno in bolj cenjeno kot pri nas.

Arhiv Štajerskega Tednika

Glede na široko potrošnjo govejega, svinjskega in perutninskega mesa je reja teh vrst živali postala vse bolj industrializirana, medtem ko konjereja še vedno temelji na manjših posameznikih. To prepoznavajo v številnih državah po vsem svetu, kjer je konjsko meso prepoznano kot specialiteta. V Evropi so to predvsem Francija, Italija in Belgija. Medtem pa je v Sloveniji v zadnjem desetletju opazen trend zniževanja domače porabe konjskega mesa, ki je v letu 2020 znašala 0,12 kg konjskega mesa na prebivalca, lani pa 0,08 kg. Za primerjavo – poraba prašičjega mesa na prebivalca Slovenije v zadnjem desetletju okoli petino večja od povprečja v EU in je v letu 2023 znašala nekaj manj kot 32 kg na prebivalca, perutninskega pa 35,2 kg.

Tudi teliček in piščanček je lep

Stopnja samooskrbe s konjskim mesom se je v obdobju od leta 2015 do leta 2020 povečala s 181,5 % na 248,8 %, v letu 2023 pa že na 381 %. Razloga za povečanje stopnje samooskrbe pa ne gre iskati v povečanju števila konj, temveč v zmanjšani porabi konjskega mesa v prehrani v največji meri zaradi predsodkov do uživanja te vrste mesa, pa tudi v ceni, ki jo zahteva način reje. Na primer pri ponudniku Hot Horse, ki je poznan predvsem po prodaji burgerjev iz konjskega mesa, znaša cena za kilogram zrezkov skoraj 18 evrov, kilogram hrenovk pa stane 17 evrov, ob tem pa v podjetju poudarjajo, da gre za meso žrebet, torej mlado meso.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.