Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Profesorica matematike in biologije v prevzem družinske kmetije


Monika Horvat
12. 11. 2022, 22.05
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

»Če bi mi pred leti, ko sem prestopila prag fakultete za naravoslovje in biologijo, nekdo rekel, da bom kasneje prevzela domačo kmetijo v Podgorcih, bi rekla, da niti pod razno. A sem sedaj kot mamica treh otrok skupaj s partnerjem Matejem to odločitev sprejela predvsem zato, ker lahko na ta način več časa preživljam z otroki,« pove 31-letna Tadeja Gašparič, po izobrazbi magistrica profesorica matematike in biologije.

1668092803_mh-kmetija_gasparič_(2).jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Vse več mladih vidi prihodnost v kmetijstvu. Med njimi je tudi Tadeja, ki ji je bilo tako kot njenemu partnerju kmetijstvo poleženo praktično že v zibelko. Tradicija kmetije Gašparič sega več desetletij nazaj. S kmetijstvom se je ukvarjal Tadejin dedek, nato pa sta majhno družinsko kmetijo prevzela njena starša, Janko in Irena Gašparič. »Najprej sta kmetijo preusmerila v prašičerejsko, ko pa je brez službe ostala mama, sta začela pridelovati zelenjavo. Naša kmetija se sedaj že več kot 20 let intenzivno ukvarja z zelenjadarstvom. Zelenjavo pridelujemo na 1,5 do 2 hektarja površin, del teh je pokrit. Na začetku sta pridelovala samo radič, solato in zelje, z začetkom prodaje zelenjave na tržnici pa sta postopoma širila ponudbo,« pojasni njuna naslednica Tadeja, ki tako predstavlja že peto generacijo na njihovi kmetiji.

Otroci pomagajo pri delu

Pri Gašparičevih pridelujejo celo vrsto zelenjave, od korenčka, čebule, česna, več sort krompirja, paradižnika, cvetače, špinače in še in še. Poleg tega prodajajo tudi domača jajca, piščančje meso in bučno olje, ponujajo še domače rezance in ribano kašo. Letošnja novost so purani in race, ki jih je na kmetijo pripeljala prav hči Tadeja.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.