© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Vinogradniki Gadove peči ne odnehajo


lokalno
15. 9. 2008, 00.00
Posodobljeno
09:49
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

merlinova_in_obiskovalci.jpg
Arhiv Lokalno.si
Predavanje Katarine Merlin
urbanc.jpg
Predsednik Društva vinogradnic in vinogradnikov Gadova peč Ivan Urbanč

Kljub nenavadno hladnemu vremenu se je v Komatarjevi zidanici včeraj zbralo lepo število članov Društva vinogradnic in vinogradnikov Gadova peč, ki so ob nastopajoči jeseni najprej prisluhnili predavanju Katarine Merlin o letošnji trgatvi. Znana enologinja je povedala, da se bodo vinogradniki letos lahko prvič sami odločali, kdaj bodo obirali grozdje. To seveda pomeni, da bodo morali spremljati njegovo dozorevanje in se ob njegovi tehnološki zrelosti, odvisno o vrste vina, odločiti za trgatev.

Ker letos grozdje zori neenakomerno, se bo treba posebej skrbno pripraviti na najlepše vinogradnikovo opravilo. Merlinova je opozorila na higieno kleti in vinogradniške opreme, priporočila krajšo maceracijo rdečega grozdja, torej tudi za cviček, na rabo vrelnega nastavka in hrano zanj, na skrbno žveplanje in pretok, ki naj bi bil opravljen vsaj deset dni potem, ko je vrenje mošta  mimo. Skratka, Merlinova je s številnimi koristnimi napotki vinogradnikom in vinarjem Gadove peči svetovala, da je treba biti pozoren pri vseh fazah opravil. Le tako bo mlado vino in nato zrela pijača primerna za trg. Pri vseh naštetih opravilih pa seveda ne bo šlo brez enoloških sredstev, o katerih je zbranim spregovorila strokovnjakinja Antonija Valenčič.

V pripravo na trgatev je sodil tudi obrazec, ki so ga prejeli vsi zbrani, nanj pa so lahko vpisali svoje tržne viške grozdja, pa tudi vin, ki jih imajo vinarji še v svojih kleteh. Kot je ob tem povedal predsednik Društva vinogradnic in vinogradnikov Gadova peč Ivan Urbanč, želi društvo tudi tako pomagati pridelovalcem cvička in drugih dolenjskih vin. Sicer pa bodo letošnje svoje prvo, in nadvse uspešno leto, zaključili še z eno prireditvijo. Potem ko so spomladi izvedli ocenjevanje svojih vin, kupili velik šotor, imeli prvo uspelo prireditev, sodelovali na mnogih druženjih in razstavah po državi ter ko je njihova članica Vesna Komatar postala cvičkova princesa, bodo 25. oktobra pripravili še Jesen v Gadovi peči, ko bodo,  verjetno prvi sploh, imeli tudi pokušino mošta.

Sicer pa so nedeljsko druženje vinogradniki iz Gadove peči zaključili s podelitvijo priznanj in zahval iz novomeške cvičkarijade, predsednik Urbanč pa je vse člane povabil k aktivnemu sodelovanju tudi v prihodnje. Le tako, je poudaril, bo mogoče največ storiti za promocijo goric okrog Gadove peči, za njihov razvoj in razmah turizma. Posebej še, ker je v pripravi projekt, za katerega bi lahko pridobili tudi evropski denar.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.