»Steklenico imam najmanj tridesetkrat v roki«
Čeprav penine nimajo tradicije v naših krajih, pri Cvitaničevih v Zamušanih že nekaj let pridelujejo penine po klasični metodi. Njihova posebnost je fermentirana alkoholna pijača iz samorodnice – jurke. Pridelava penin sicer zahteva veliko znanja in ročnega dela. »Preden je steklenica pripravljena za prodajo, jo imam najmanj 30-krat v roki,« je izpostavil Aleksander.

Tradicija vinogradništva družine Cvitanič je stara že več kot pol stoletja. Vse se je začelo leta 1938, ko je Aleksandrov dedek Jurij za potrebe takratne gostilne na Ravnah na Koroškem kupil vinograd na zamušanskem hribčku in začel pridelovati vino za špricar. Posest je bila v času vojne nacionalizirana, kasneje je prišla ponovno v njihovo last, natančneje v roke Aleksandrovega očeta – prav tako Jurija. Leta 1991 so vinograde, vsak svoj del, prevzeli otroci. Vsi trije nadaljujejo z vinogradništvom, vsak je ubral svojo pot.
Aleksander Cvitanič se je pred pol drugim desetletjem na pobudo soseda Frančka namesto z mirnimi vini začel ukvarjati s peninami.
Penine zorijo najmanj leto dni
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se