Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

»Steklenico imam najmanj tridesetkrat v roki«


Monika Horvat
10. 12. 2022, 22.33
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Čeprav penine nimajo tradicije v naših krajih, pri Cvitaničevih v Zamušanih že nekaj let pridelujejo penine po klasični metodi. Njihova posebnost je fermentirana alkoholna pijača iz samorodnice – jurke. Pridelava penin sicer zahteva veliko znanja in ročnega dela. »Preden je steklenica pripravljena za prodajo, jo imam najmanj 30-krat v roki,« je izpostavil Aleksander.

1670510109_mh-penine_cvitanič.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Tradicija vinogradništva družine Cvitanič je stara že več kot pol stoletja. Vse se je začelo leta 1938, ko je Aleksandrov dedek Jurij za potrebe takratne gostilne na Ravnah na Koroškem kupil vinograd na zamušanskem hribčku in začel pridelovati vino za špricar. Posest je bila v času vojne nacionalizirana, kasneje je prišla ponovno v njihovo last, natančneje v roke Aleksandrovega očeta – prav tako Jurija. Leta 1991 so vinograde, vsak svoj del, prevzeli otroci. Vsi trije nadaljujejo z vinogradništvom, vsak je ubral svojo pot.

Aleksander Cvitanič se je pred pol drugim desetletjem na pobudo soseda Frančka namesto z mirnimi vini začel ukvarjati s peninami.

Penine zorijo najmanj leto dni

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.