Podravje: Žitarica prihodnosti pri nas le za krmo
Tritikala je bolj odporna na sušo in manj občutljiva na glive in okužbe, zaradi česar se uporabi tudi manj fitofarmacevtskih sredstev, daje velik pridelek in je primerna za ekološko kmetovanje. Kljub temu je kot krušno žito v Sloveniji skoraj nepoznana.

Ste že kdaj pripravljali kruh ali pecivo iz soržične ali tritikaline moke? Večini se je najbrž ob tem vprašanju v znak čudenja dvignila obrv, ker vam ne beseda soržica ne tritikala nista poznani. Gre za žitarici, prva je bila pri nas bolj priljubljena v preteklosti, druga je novejša. Soržica ali ržada je pravzaprav mešanica rži in pšenice, ki rasteta skupaj kot mešan posevek; to pomeni, da so ju skupaj sejali in tudi skupaj želi, ker sta sočasno dozoreli. Včasih so ji rekli kar zmeša, pri nas se je pogosto uporabljala pred drugo svetovno vojno, ko je primanjkovalo pšenice, po njej pa se je soržica skoraj povsem umaknila novim sortam pšenice in rži, ki so tudi zahvaljujoč sodobni strojni obdelavi dale večji pridelek.
Izjemne lastnosti tritikale že prepoznali v Evropi in ZDA
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se