Podravje: Pesa je res večja, toda kakšna je vloga GSO?!
V podporo pridelavi sladkorne pese v Sloveniji so na mariborski fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede letos testno posejali pridelek v skladu s tehnologijo, ki se že nekaj let uporablja v zahodni Evropi, pri nas pa ni dovoljena.

Na polju v Pivoli pri Mariboru so spomladi posejali sladkorno peso, a polovico na v Sloveniji dovoljen način, drugo polovico pa so namenili novi tehnologiji Conviso. Razlika je vidna s prostim očesom že zdaj, ko pesa še raste, saj je del polja z novo tehnologijo manj porasel s plevelom.
Sorta, odporna na dva herbicida
"Gre za demonstracijski poskus, da si lahko obstoječi in potencialni pridelovalci sladkorne pese ogledajo tehnologijo Conviso. Ta tehnologija se že nekaj let uporablja v zahodni Evropi, gre pa za sorte sladkorne pese, ki so odporne na dva herbicida," je pojasnil profesor fitomedicine Mario Lešnik. Po njegovih besedah so takšne sorte ugodnejše, saj je zatiranje plevelov učinkovitejše. Zaradi tega naj bi bile te sorte primernejše za gojenje na območjih z omejitvami, kot so vodovarstvena območja. "Omogočajo doseganje bistveno boljših ekonomskih rezultatov pri pridelovanju pese kot obstoječa tehnologija v Sloveniji," je izpostavil.
Končne rezultate z njihovega poskusnega polja bodo sicer lahko predstavili šele ob spravilu pridelka.
Kmetijsko ministrstvo: Pesa Conviso je gensko spremenjena
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se