Inštitut za hrano - Izgovor za dobro plačane službe?
5,3 milijona evrov naj bi bilo iz evropskega sklada za okrevanje namenjeno za ustanovitev po besedah kmetijskega ministra Jožeta Podgorška nujno potrebnega inštituta za hrano.

Minister je prepričan, da gre za sistemsko rešitev: »Obstajajo in nastajajo nove tehnologije v raziskovalnih ustanovah in podjetjih, obstaja tudi dobra oprema, je pa treba vsa ta znanja, to opremo in rezultate vseh raziskovanj spraviti v življenje, v podjetništvo. Naloga inštituta bo tudi stalno komuniciranje s potrošniki, preverjanje potrošniških navad in iskanje novih priložnosti. Toda zgoraj omenjena sredstva ne bodo šla za gradnjo nove zgradbe s celotno infrastrukturo, ampak gre za vzpostavitev vozlišča znanj, ki jih v Sloveniji imamo, potreb, ki so, in za vzpodbudo vsem, ki bodo koristniki teh uslug.«
Na MGKP še pravijo, da bo inštitut za hrano v bistvu križišče med potrebami primarnega, kmetijskega, živilsko-predelovalnega, gostinskega in tudi trgovskega sektorja. Njegov namen bo torej povezovanje vseh deležnikov med sabo. Ali potemtakem ustanavljamo neke vrste superinštitut oziroma inštitut inštitutov?
Čeprav je bilo izpostavljeno, da namen novega inštituta ni v podvajanju že ustaljenih aktivnosti, se je namreč težko izogniti dejstvu, da se bodo te najbrž podvajale. Imamo namreč kar nekaj organizacij, ki se že ukvarjajo z omenjenimi področji. Ena od nalog inštituta naj bi bilo stalno komuniciranje s potrošniki in preverjanje potrošniških navad, kar pravzaprav že 30 let dela Zveza potrošnikov Slovenije.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se