Govedoreja ostaja glavna panoga v kmetijstvu
Največ slovenskih kmetij se še zmeraj, in to kljub temu da jim javnost ni najbolj naklonjena zaradi očitkov o izpustih toplogrednih plinov, ukvarja z govedorejo. Tudi v prihodnje ni pričakovati večjih sprememb.

Kmetije, ki so redile govedo in veljajo za najbolj tradicionalne, so lani k celotni kmetijski proizvodnji prispevale okoli 26 odstotkov, od tega pa je bila kar polovica mlečnih kmetij, ugotavljajo na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS). Skupno število govedi se v zadnjem desetletju bistveno ne spreminja; tako so kmetje ob koncu leta 2021 redili dobrih 485.000 glav živine, od tega največ telet, krav molznic, bikov, volov in krav dojilj.
Predsednik zbornice Roman Žveglič je prepričan, da se bo stalež krav molznic do leta 2030 obdržal, velik potencial vidi zlasti v prireji mesa. »16.000 kmetij vzreja živali za pridelavo mesa, pri čemer jih dobrih 14.000 na leto proda manj kot deset glav živine. Imamo pa nekaj več kot dvesto kmetij, ki vzredijo več kot trideset glav živine,« pravi in obenem opozarja, da zadnja štiri leta rahlo upada tudi skupna količina namolzenega mleka.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se