FOTO: Dolenjci med prvimi v trgatev


Kmetijsko-gozdarski zavod Novo mesto, ki z meritvami spremlja dozorevanje grozdja, je v teh dneh ugotovil, da grozdje v vinorodni deželi Posavje intenzivno dozoreva. Trgatev zgodnjih sort grozdja, grozdja za penine in tudi že sort za cviček se je začela, tako se nekateri vinogradi nad Šentjernejem oživeli že včeraj, ko so med drugim grozdje trgali Rešetičevi in Martinčičevi, trgatev pa se nadaljuje tudi danes, ko škarje režejo pri Štembergerjevih.
V vinogradu Mateja Rešetiča na Vrbovcah nad Šentjernejem so včeraj zjutraj (nekaj fotografij si lahko ogledate v galeriji) potrgali bele sorte, žametno črnino in delno tudi modro frankinjo. Družina sicer skrbi za skupno 3.200 trt, vendar so na tistih v Pleterjah grozdje še pustili zoreti. Glavni pridelek Rešetičevih je cviček. Matej, ki je vinogradništvo pred desetletjem prevzel od staršev, znanje nabira na tečajih in budno spremlja meritve zorenja.
"Pričakujem kakovosten letnik, podoben lanskemu, ko smo z visoko vsebnostjo alkohola komaj še ujeli dovoljene parametre za cviček. Tudi zato smo se na hitro odločili za trgatev, saj menim, da mora cviček ostati cviček," je prepričan. Meni, da temu posebnežu med vini ne bi prineslo nič dobrega, če bi mu omogočili višjo stopnjo alkohola ali temnejšo barvo, za kar se nekateri zavzemajo.
Kot v teh dneh opozarja Samo Hudoklin, specialist za vinarstvo pri KGZ Novo mesto, je odločitev o trgatvi na ramenih vinogradnikov, ki morajo pri tem upoštevati tehnološko zrelost grozdja in spremljati dozorevanje. Kot je ocenil, je stopnja dozorelosti grozdja te dni primerljiva oziroma celo nekoliko višja kot v enakem obdobju lani.

Vsekakor pa prve trgatve na najbolj ugodnih in zgodnjih legah še ne pomenijo, da je treba potrgati grozdje vsepovsod. Na območju posavske vinorodne dežele namreč grozdje zelo neenakomerno dozoreva, kar je odvisno od lege, tal, opravljenih ampelotehničnih del, pa tudi od toče in pomanjkanja vode.
Čas trgatve pa je odvisen tudi od načrtovanega in želenega tipa vina, o čemer pišeta Hudoklin in tudi dr. Julij Nemanič v jutrišnji tiskani izdaji Dolenjskega lista. Ker tudi dober letnik v kleti povzroča nemalo preglavic, strokovnjaki še opozarjajo, da je treba pri predelavi grozdja zagotoviti visoko raven higiene, natančno odbiranje poškodovanega ali gnilega grozdja, hitro predelavo, nižje temperature pri predelavi in vrenju, uporabo žvepla, dobro pripravljenega kvasnega nastavka iz vitalnih kvasovk in hrane za kvasovke.
Še vedno pa velja staro pravilo, da je treba tudi mošt potem ves čas budno spremljati in ga pokušati.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se