Antibiotiki v medu, uprava za varno hrano zopet nič
Kakšna je hrana, ki jo kupujemo in jemo, se zadnje čase sprašujemo potrošniki, ko nas vse pogosteje šokirajo novice o spornih sestavinah v njej: od žvepla v čevapčičih do spornega poljskega in avstrijskega mesa, seriji afer pa se kot zadnja pridružuje še medena – notranji nadzor v podjetju Medex je namreč pokazal, da so slovenski čebelarji čebelam dajali prepovedane antibiotike. Je inšpekcijski nadzor res ustrezen in smo lahko pomirjeni ali se ugotovljene nepravilnosti predolgo skrivajo in zanje potrošniki izvemo prepozno?

Kot so ugotovili v Medexu, so v notranjem nadzoru v medu treh slovenskih čebelarjev odkrili prepovedane antibiotike, in sicer naj bi šlo za oksitetraciklin, trimethoprim in sulfomono methoxin, ki so že dve desetletji prepovedani po vsej Evropi.
Sporni med, šlo naj bi za dobre tri tone (oz. 26 sodov) medu, so po zagotovilih Medexa že uničili, skrbi pa dejstvo, da informacija o »antibiotičnem medu« tudi tokrat ni prišla s strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) kot najvišjega nadzornega organa, ampak je v javnost pricurljala po neuradnih kanalih, kar pri potrošnikih znova vzbuja dvom o skrivanju podatkov in ustrezni zaščiti hrane, ki pride na trgovske police. Spomnimo, da je pred štirimi leti odjeknila afera s prepovedanimi pesticidi v medu, natančneje z nelegalnimi preparati za zdravljenje varoze pri čebelah.
Andreja Bizjak, direktorica UVHVVR, zagotavlja, da potrošnike obvestijo takoj, ko jih neko sporno živilo doseže, in da ničesar ne skrivajo. »Med z vsebnostjo antibiotikov namreč ni prišel na prodajne police in do slovenskih potrošnikov, saj so bile sporne substance odkrite prej.«
Zmešali med treh čebelarjev
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se