Domači jägermeister za zdravje po kapljicah
Jägermeister je priljubljen, sladek in grenak napitek, ki ga pijemo kot aperitiv ali digestiv. Vsebuje zdravilna zelišča in začimbe, zato je zdravilen. Zakaj pa ga ne bi pripravili kar iz domačih zelišč? Tak bo najslajši.

Originalni jägermeister je narejen iz kar 56 zelišč in začimb. Receptura je seveda dobro varovana poslovna skrivnost, ki datira v leto 1935. Nastala je v kraju Wolfenbüttel v Nemčiji in se še danes uporablja v nespremenjeni obliki.
56 zelišč v enem

Za domačo različico kroži več receptur, navadno pa ne vsebujejo ravno vseh 56 zelišč. Toda to še ne pomeni, da domači liker ni prav tako dober, zagotovo pa je prav toliko, če ne še bolj, zdravilen od tistega, ki ga lahko kupimo v trgovini. Če ga boste delali sami, je seveda edino logično, da se osredotočite na zelišča, ki jih lahko najdete v domači okolici, morda na kakšnem nedeljskem gorskem izletu in seveda na domačem vrtu. A to ne bo bliskovit projekt, ki bi ga lahko dokončali čez noč … Ker zelišča cvetijo v različnih obdobjih, računajte na to, da jih boste nabirali vso naslednjo sezono. Če začnete zdaj, bo liker pripravljen sredi decembra.

Zeli lahko začnemo nabirati že marca, ko so na vrsti trobentice, nato pa nadaljujemo vse do novembra, ko kot zadnje poberemo zrele brinove jagode. Ko smo tako ves čas na preži za dopolnjevanje naše zaloge, se sproti zabavamo in veselimo uresničenega dolgoročnega načrta. Pri tem seveda ni odveč poudariti, da vedno nabiramo le rastline, ki jih na videz dobro poznamo; če o kateri nismo prepričani, se raje odpravimo k zeliščarju in jo kupimo pri njem. Najlažje pa je seveda pri tistih, ki nam rastejo v vrtu. Ponje nam ni treba daleč, poleg tega pa smo že ob nakupu semena podučeni, katero rastlino bomo imeli pred seboj. Odlična rešitev je, da oblikujemo kar zeliščno gredico, na njej pa ne pozabimo označiti tudi, kje bomo kaj posadili. Če smo morda pri kakšni rastlini pozni in zamudimo idealni čas nabiranja, obstaja tudi rešitev – odpravimo se lahko na lege z višjo nadmorsko višino, kjer rastline z vegetacijo navadno zamujajo več kot mesec dni.
Katera so torej zelišča in druge zeli, ki jih potrebujemo za domači jägermaister?

Najlažje je, če naredimo kar seznam in v njem označimo, katere dele nabiramo kdaj.
1. Trobentica (Primula vulgaris) – marca nabiramo cvetove, marca in tudi aprila še liste.
2. Vijolica (Viola odorata) – cvetove nabiramo v marcu in aprilu.
3. Marjetica (Bellis perennis) – cvetove nabiramo od marca do oktobra.
4. Pljučnik (Pulmounaria officinalis ) – cvetove nabiramo v marcu in aprilu.
5. Ananasov žajbelj (Salvia elegans) – cvetove in liste nabiramo od marca do maja.
6. Regrat (Taraxacum officinalis) – aprila nabiramo cvetove.
7. Divja češnja (Prunus avium) – v aprilu in maju nabiramo cvetove.
8. Ozkolistni tropotec (Plantago lanceolata) – liste nabiramo od aprila do septembra.
9. Robida (Rubus ideus) – aprila nabiramo liste.
10. Kamilica (Matricaria camomilla) – cvetove nabiramo od maja do junija.
11. Brin (Juniperus communis) – maja nabiramo njegove zelene jagode.
12. Melisa (Melissa officinalis) – med majem in septembrom nabiramo liste.
13. Črna meta (Marrubium vulgare) – v zbirko gredo njeni listi od maja do septembra.
14. Bezeg (Sambucus nigra) – v maju nabiramo cvetove.
15. Akacija (Robinia pseudoacacia) – cvetove nabiramo maja.
16. Vinska rutica (Ruta graveolens) – njene liste nabiramo v maju.
17. Gozdna jagoda (Fragaria vesca) – maja zbiramo cvetove in liste.
18. Smreka (Picea abies) in jelka (Abies alba) – med majem in junijem nabiramo vršičke.

19. Plahtica (Alchemilla sp.) – liste nabiramo med majem in septembrom.
20. Rman (Alchillea milefolium) – med majem in avgustom nabiramo cvetove in liste.
21. Lipa (Tilia platyphyllos) – cvetove nabiramo med majem in junijem.
22. Oreh (Juglans regia) – zelene orehe nabiramo junija.
23. Rožmarin (Rosmarinus officinalis) – od junija do avgusta nabiramo liste.
24. Žajbelj (Salvia officinalis) – liste nabiramo od junija do avgusta.
25. Njivska preslica (Equisetum arvense) – liste nabiramo od junija do avgusta.
26. Borovnica (Vaccinium myrtillus) – od junija do avgusta nabiramo liste.
27. Ognjič (Calendula officinalis) – od junija do avgusta nabiramo cvetove.
28. Pelin (Artemisia vulgaris) – liste nabiramo od junija do avgusta.
29. Slez (Althaea officinalis) – liste nabiramo od junija do avgusta.
30. Bela detelja (Trifolium repens) – od junija do julija nabiramo cvetove.
31. Šentjanževka (Hypericum perforatum) – junija nabiramo cvetove.
32. Divji kostanj (Aesculus) – junija nabiramo cvetove.
33. Širokolistni trpotec (Plantago maior) – liste nabiramo med junijem in avgustom.
34. Arnika (Arnica montana) – cvetove nabiramo od junija do avgusta.
35. Tavžentroža (Centaurium erythraea) – cvetove nabiramo od junija do avgusta.
36. Petoprstnik (Potentilla erecta) – od junija do avgusta nabiramo cvetove.
37. Sladki pelin (Artemisia annua) – liste nabiramo od junija do avgusta.
38. Majaron (Origanum majorana) – v juniju nabiramo liste.
39. Materina dušica (Thymus sp.) – liste nabiramo od junija do oktobra.
40. Kumina (Carum carvi) – v avgustu nabiramo seme.
41. Ameriški slamnik (Echinacea purpurea) – v avgustu nabiramo cvetove.

42. Janež (Pimpinella anisum) – od avgusta do septembra nabiramo zelena semena.
43. Brin (Juniperus comunis) – od oktobra do novembra nabiramo zrele jagode.
44. Limona (Citrus x limon) – shranjujemo in sušimo bio lupinico.
45. Pomaranča (Citrus sinensis) – enako kot pri limoni shranjujemo in sušimo bio lupinico.
Za najboljši okus
Za še več okusa lahko uporabimo tudi cimetovo skorjo, seme zvezdastega janeža in kardamoma, narezano korenino ingverja, liste in plodove mirte, korenino likoricije … Namakat damo sveže rastline, takoj ko jih naberemo, alternativno pa lahko tudi posušene. Četudi katero od naštetih zeli izpustite, bo liker dober in krepčilen, zato si nikar ne delajte preveč skrbi. Vsake rastline potrebuje malo, le dobro prgišče, zato z nabiranjem količin ne pretiravajte. Za domače potrebe in še kakšno darilce zadostuje že pet litrov likerja, zato je recept pripravljen za tako količino. Če želite manj ali več litrov, količine sestavin ustrezno prilagodite.

Recept za pripravo
Potrebujemo veliko stekleno posodo, najboljše za ta namen so s širokim vratom, kar nam omogoča, da sestavine brez težav dodajamo in odvzemamo, sestavine mešamo, posodo pa po uporabi tudi brez težav umijemo. Izbrati moramo tudi primeren prostor, kjer bo posoda stala – mesto mora biti primerno toplo, a ne na neposredni vročini.

Sestavine:
5 l domačega žganja ali sadjevca
zelišča po seznamu, od vsakega damo:
eno prgišče listov
od 10 do 20 cvetov
eno peščico plodov
od 2 do 2,5 kg sladkorja
od 2 do 2,5 l vode.
V posodo nalijemo žganje in sproti dodajamo zelišča, tako kot jih nabiramo. Ko zelišča naberemo, jih preberemo, lahko jih operemo in jih, preden jih damo namakat, pustimo razgrnjena na kuhinjski krpi, da se malo osušijo. Večje liste lahko narežemo, cvetove pustimo cele, zelene orehe zrežemo z nožem na kolobarčke. Vsakič, ko dodamo novo sestavino, premešamo z leseno kuhalnico. Posodo zapremo in pokrijemo, da zmanjšamo izhlapevanje. Vsak mesec dolijemo za pol kozarca žganja, ker ga nekaj izhlapi, nekaj pa ga popijejo rastline. Ko novembra dodamo še zadnja zelišča, pustimo, da se vse namaka še 14 dni. Nato precedimo, najprej skozi cedilo, nato še skozi krpo.
Nato v dovolj velikem loncu pripravimo karamel. Sladkor počasi segrevamo in topimo, ves čas mešamo in pazimo, da se ne zažge. Na liter žganja gre približno pol kg sladkorja. Ko je sladkor stopljen in karameliziran (svetlo rjav), ga zalijemo z vodo (pol litra na pol kg sladkorja) in kuhamo, dokler se ves sladkor ne stopi. Sladkorno raztopino ohladimo na sobno temperaturo. Nazadnje dolijemo še precejeno žganje, premešamo in pustimo, da vse stoji še kakšno uro. Pripravljen liker nalijemo v izbrane steklenice, dobro zapremo in opremimo z napisom o vsebini. Hranimo v temnejšem hladnem prostoru.
Kako pa zeliščni liker postrežemo?
Najboljši je dobro ohlajen in postrežen z ledenimi kockami. Originalnega dajo pred serviranjem celo v zamrzovalno skrinjo. A nekateri imajo raje liker sobne temperature, saj takrat aroma zelišč najbolj izstopi. Po želji liker lahko uporabimo tudi za koktejle. Ker ima približno 35 odstotkov alkohola, ga uživajmo zelo zmerno. Deluje tudi kot digestiv, kar pomeni, da pomaga pri prebavi, lahko pa ga uživamo tudi kot aperitiv pred težkimi glavnimi jedmi. V manjših količinah ga lahko uporabimo tudi pri prebavnih težavah in prehladih. V tem primeru nakapamo 30 kapljic v pol kozarca vode in tako mešanico zaužijemo vsakih nekaj ur do izboljšanja počutja.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se