Rože in vrt
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 6 min.

Poln krožnik balkonskih rastlin


Dr. Sabina Šegula, Floweracademy.si
16. 4. 2025, 10.36
Posodobljeno
11:14
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Balkonske rastline, za katere je značilno, da jih gojimo v posodah na balkonih in terasah, vedno pogosteje pristajajo tudi na naših krožnikih. Tako v balkonska korita sadimo tudi zelišča in zelenjavo, mnoge okrasne rastline pa uporabimo tudi za dekoracijo hrane.

ZR maj 19 - MIZA OBILJA.JPG
Sabina Šegula
Korito užitnega obilja

Ko se sprašujemo, kaj so balkonske rastline, nas klasična definicija in razvrstitev popelje v svet pelargonij, surfinij in različnih drugih okrasnih rastlin, ki krasijo naše balkone in terase. Pa je res, da imajo balkonske rastline le okrasno vrednost? Seveda ne! Sodobni svet ponuja nove pogledi in drugačne navade.

Če povzamemo: balkonske rastline so rastline, ki združujejo lepoto, hranilno vrednost in »zdravilno lekarno«. Mar ni to fantastično?! Skoraj vsak od nas ima na voljo vsaj majhen balkon in ko na balkonske rastline pogledamo s te perspektive … No ja, ni razloga, da nas ne bi navdušile. Pri tem je dobro vedeti, da je trend samooskrbe tudi v svetovnem merilu vedno bolj pomemben, sveže nabrana zelenjava, cvetovi in zelišča pa so vedno bolj cenjeni.

Izkoristimo torej možnosti, ki jih imamo na voljo in si tudi na svojem balkonu ali terasi oblikujmo svoj zeleni vrtiček z vsestransko uporabnimi rastlinami za na krožnik. Pestra izbira nas bo kar presenetila, saj so včasih rastline, ki jih že nekaj let gojimo doma predvsem zaradi okrasja, tudi vir slastnih okusov. Pa si podrobneje oglejmo, kakšne priložnosti nam ponuja naš domači balkonček 

ZR maj 19 - tema meseca BLOOMBITES.jpg
Sabina Šegula
Na Nizozemskem so začeli ekološko pridelovati določene vrste okrasnih rastlin, ki jih uvrščajo v svet kulinarike.

Cvetlice za v krožnik

Mačeha  - Viola sp.

Pri mačehah se uporabljajo cvetovi, lahko tudi mladi listki. Različne barve venčnih listov so lepa popestritev jedi tako iz dekorativnih razlogov kot zaradi svojevrstnega okusa, ki je rahlo sladek. Cvetovi so mehki in nežno dehteči. Zelo lepo izgledajo zamrznjene v ledenih kockah, ki jih uporabljamo za hlajenje raznih pijač. Uporabljamo jih za sladice, solate in pecivo. Če želimo nekoliko slajši ugriz, cvetove po okusu še malce posladkamo.

Nagelj– Dianthus sp.

Pri mnogocvetnih nageljnih lahko uporabljamo cele cvetove, drugače je bolje, če cvet razdremo in uporabljamo le cvetne liste. Cvetovi so enostavni za uporabo in imajo sladek okus, ki spominja na klinčke (znana začimba, ki jo uporabljamo tudi pri kuhanju vina). Pri sadnih nabodalih so v okras in slastni zalogaj.

ZR maj 19 - tema meseca NAGELJ.jpg
Sabina Šegula
Cvetni lističi nageljnov krasijo osvežilni napitek.

Begonija  - Begonia semperflorens

Nizke rastline, ki jih največkrat zasajamo na pokopališča in parkovne grede, imajo čudovit svež in saden okus. Glede na njihove različne sorte, so lepa popestritev jedi. Cvetovi so lahko rožnati ali beli, listje zeleno ali temno rdečkasto. Užitni so tako cvetovi kot mladi listi. Primerne so tudi za poletne solate.

Kapucinka - Tropaeolum majus

Kapucinka jedem doda poseben okus, ki združuje okusa popra in janeža. Užitni so cvetovi in listi. Liste lahko damo v sendviče namesto solate. Raznim mesnim jedem dodamo cvetove v različnih barvnih odtenkih od rdeče do rumene. Tudi solate so z njihovim dodatkom bolj zanimive.

ZR maj 19 - tema meseca KAPUCINKA.JPG
Sabina Šegula
Kapucinka, nova sorta Tropaeolum minus 'Phoenix', novost na tržišču

Vrtnica – Rosa

Vrtnice so v vrtu očarljive romantične dame, ki so dehteče in okusne. Ko jih uporabljamo v prehrani, lahko manjše cvetove uporabljamo cele, medtem ko večje cvetove razdelimo na posamezne cvetne liste. Barvna paleta cvetnih listov ponuja neskončne barvne kombinacije. Uporabljamo jih v solatah, sladicah, marmeladah in pri sadnih pijačah.

ZR maj 19 - tema meseca VRTNICA.JPG
Sabina Šegula
Vrtnice so dekorativne, hkrati pa tudi okusne in zdrave

Boreč – Borage

Boreč je zanimiva visoka enoletnica, ki ima sinje modre cvetove, kar je pri okrasnih rastlinah bolj redkost. Cvetovi so manjši in jih lahko uporabljamo cele. Okus imajo po svežih kumarah. Modri zvezdasti cvetovi čudovito poudarijo svojo lepoto v ledenih kockah, kot dekoracija so lahko na juhah in na krožniku sira. Dodajamo ga lahko zeliščnim omakam, pečenim ribam in mesu.

ZR maj 19 - tema meseca BOREC.JPG
Sabina Šegula
Sinje modri cvetovi boreča so čudovita dekoracija vsake jedi.

Žametnica – Tagetes

Žametnico poznamo kot »sosedo«, ki varuje ostale sosednje rastline pred listnimi ušmi. Tako jo pogosto sadimo v vrt med zelenjavo. Redko pa pomislimo, da so bi njene cvetove položili tudi na krožnik. Pa jih še kako lahko! Cvetne liste, ki imajo rahlo pikanten okus, lahko uporabljamo v solatah in kot dekoracijo mnogih jedi. Zanimivo je, da se lahko suhi cvetni listi zmeljejo v rumeno oranžen prah, ki ga uporabljamo za obarvanje testa, riža in juh. Hkrati je rastlina še zdravilna, znižuje krvni tlak, blaži krče in pomirja.

Zajčki – Antirrhinum majus

Zajčke večkrat uporabljamo za poletne šopke, vendar jih kot okusne okraske pri jedeh še ne poznamo. Okus cvetov je rahlo sladek. Zanimive barve cvetov lepo poudarijo kos mesa ali ribe. Sladek okus zajčkov zanimivo dopolnjuje okuse različnih sladic.

Sivka – Lavandula angustifolia

Sivka je okrasna trajnica in njena socvetja uporabljamo na različne načine. Uporabljamo jo kot sredstvo za odganjanje moljev, kot dodatke zeliščnim milom in čajnim mešanicam. Lahko pa jo uporabljamo tudi kot svežo v prehrani. Ima grenak okus in močan vonj. Postrežemo jo pri sladicah, solatah, lahko jo uporabljamo kot dodatek v siru.

Ognjič – Calendula officinalis

Ognjič je pogosta okrasna in zdravilna rastlina v vrtovih. Največkrat ga uporabljamo za čajne mešanice in kot dodatke različnim kremam. Lahko pa ga dodajamo tudi jedem kot zanimivo dekoracijo ali ga uporabimo kot sestavni del solate. Cvet pred uporabo razdremo in uporabimo posamezne jezičaste cvetove.

Zelenjava, ki je lahko tudi lep okras

Poleg cvetja je seveda okrasna tudi različna zelenjava - rdeče in rumeno stebelna blitva, kislica, različne solate … Ne pozabimo tudi na listni ohrovt in špinačo. Poleg listne zelenjave so tu še plodovke. Kako čudovito je opazovati droben raznobarvni paradižnik, paprike, feferone in čili!

Blitva (Beta vulgaris 'Rhubarb chard')

Blitva je listna zelenjava, ki lepo dopolnjuje zasaditve, saj z njo oblikujemo popoln kontrast zasaditev. Rdeča stebla so nekaj posebnega, saj iz zelene listne ploskve izstopajo rdeče listne žile. Blitva nam nudi preko celega leta obilni pridelek. Obiramo jo redno, trgamo zunanje liste in puščamo sredico. Najboljši so sveže pobrani listi. Z njo popestrimo solate, uporabna je tudi kot prekuha.

ZR maj 19 - tema meseca BLITVA.JPG
Sabina Šegula
Čudoviti listi blitve

Špinača (Spinacia oleracea)

Zelo podobno kot blitvo uporabljamo tudi špinačo. Špinača poleg vseh koristnih mineralov, železa in antioksidantov žal vsebuje tudi nitrate. Prav zaradi teh špinače ne smemo dlje časa pogrevati, saj se začnejo pretvarjati v zdravju škodljive nitrite. Zato je najbolje, da solati dodamo sveže lističe špinače. V kolikor so listi že bolj dozoreli, jim odstranimo stebelca in jih poparimo.

Paradižnik (Solanum lycopersicum)

Zanimive kombinacije različno obarvanih češnjevih paradižnikov, ki imajo plodove obarvane v različnih odtenkih rdeče, rumene in celo temno črno vijolične barve so izrazit kontrast ostalim rastlinam. Okrogli plodovi, ki tvorijo čudovite »grozde« so tako kot so lepi tudi zelo okusni in imajo prijeten vonj. Paradižnik vsebuje veliko vitamina A in C. Vsebuje tudi minerale v sledeh, posebno kalcij, magnezij in železo. 

ZR maj 19 - tema meseca SAMOSTOJECI PARADIZNIK.JPG
Sabina Šegula
Simpatični mini paradižniki

Paprika (Capsicum annuum), feferoni in čiliji

Paprika ima običajno nekoliko večje plodove in nima ostrega pekočega okusa. V Evropo je prišla iz Južne Amerike in takoj dobila mesto na naših krožnikih. Njeni plodovi so zanimive večje točke, ki zasaditev naredijo bolj zanimivo. Njeni sorodniki feferoni in nekateri sorte čilija (Capsicum frutescens) imajo običajno manjše plodove, bolj podolgovate in zašiljene.

ZR maj 19 – tema meseca TEMNI FEFERONI.JPG
Sabina Šegula
Plodovke so prave kraljice, ki na balkonih potrebujejo sončno lego, njihova domovina je Srednja in Južna Amerika.

Druge vrste čilija kot so Capsicum baccatum, Capsicum chinense, Capsicum pubescens imajo bolj polne nagubane plodove, nekateri plodovi so celo v obliki zvončkov. Čiliji so pekoči zaradi kapsaicina, naravnega alkaloida, ki je odvisno od sorte prisoten v različni koncentraciji v rastlinah. Res so lepi na videz, vendar jih gojimo previdno. Nekateri plodovi so lahko že na otip neprijetno pekoči in v kolikor niste vedeli, nekatere uporabljajo tudi kot učinkovino za poprovo razpršilo. Zato te rastline na balkonih zavarujte, postavite jih na manj dostopno mesto.

ZR maj 19 - tema meseca CRNI PARADIZNIK.JPG
Sabina Šegula
Črni plodovi paradižnika so vedno nekaj posebnega.

Kodrolistni ohrovt (Brassica oleracea var. Sabellica)

Kodrolistni ohrovt ima zelo lepe nakodrane liste, ki jih sproti odtrgujemo in uporabljamo na različne načine. Sodi med najstarejše zdravilne rastline in ga v Sredozemlju gojijo že štiri tisoč let. Pri oblikovanju zasaditev, te rastline lahko zasadimo kot soliterje, samostojne, saj zanimivi nakodrani listi pridejo do izraza, ko imajo dovolj prostora. Ker liste odtrgujemo od spodaj navzgor, osrednji del rastline – steblo – spodaj ogoli. Tako lahko spodaj pod rastlino zasadimo tagetes ali kakšno drugo pokrovno rastlino, ki popestri zasaditev.

ZR maj 19 – tema meseca KODROLISTNI OHROVT.JPG
Sabina Šegula
Simpatični listi kodrolistnega ohrovta dodajo zanimivo strukturo v zasaditve

Ob omenjeni zelenjavi so tu še razna zelišča in solate. Kot vidite je lahko balkon ali teraso spremenimo v neverjetni vrt cvetočih in zanimivih hranljivih, zdravilnih rastlin. V splošnem poskrbimo le za ustrezno zalivanje in gnojenje, pa so rezultati tako rekoč na dlani. Zdaj je čas načrtovanja zasaditev. Ob prebiranju članka ste verjetno dobili nekaj novih idej, ki vam bodo popestrile vaše kulinarične izkušnje in vam obogatile krožnike na mizah izobilja.

ZR maj 19 - tema meseca ZAJBELJ IN PARADIZNIK.JPG
Sabina Šegula
Užitni kotiček, ki prijetno razvaja naše oči.
ZR maj 19 - tema meseca ZASADITEV PARADIZNIKI.JPG
Sabina Šegula
Nizke sorte paradižnika so idelane za zasaditve v okrasnih koritih
sabina šegula potrebujete nasvet.jpg
Sabina Šegula
Sabina Šegula
cloud

Trenutno

9 °C

Oblačno

nedelja, 20. 4

Delno oblačno

8 / 19 °C cloud-sun

ponedeljek, 21. 4

Oblačno

9 / 22 °C cloud

torek, 22. 4

Deževno

10 / 20 °C cloud-rain

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.