Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Lahka italijanska klasika: telečja pečenka s tunino omako


Metka McCully Žigon / Iz babičine shrambe
14. 4. 2025, 06.32
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Italijanska vitello tonnato je lahka, nemastna telečja pečenka s tunino omako, ki je odlična izbira za poletne dni in svečane priložnosti.

Telečja pečenka s tunino omako
Shutterstock
Telečja pečenka s tunino omako

Ta jed izvira iz sosednje Italije. Pravijo ji vitello tonnato. Je lahka, nemastna pečenka, ki jo postrežejo ohlajeno, zato jo navadno jedo v toplejšem delu leta, pozno spomladi ali poleti. Kljub preprostosti priprave in sestavin pa je jed res okusna in jo brez skrbi postrežemo tudi za slavnostnejše obede.

Priprava je preprosta in jed zagotovo uspe vsakomur, tudi začetnikom. Prednost je tudi ta, da jo lahko pripravimo dan prej, in ko pridejo gostje, le prelijemo z omako, ki jo tudi pripravimo vnaprej.

Sestavine

  • 1 kg telečjega stegna v kosu
  • 1 čebula
  • 1 korenček
  • 1 steblo zelene
  • 2 lovorjeva lista
  • 1 dcl olja
  • 1 dcl belega vina
  • 1,5 dcl vode

Za omako:

  • 300 g tune iz konzerve
  • 200 g majoneze
  • 20 g kaper v soli
  • 3 žlice belega vina
  • nekaj vejic peteršilja

 Priprava

1. Meso dan pred pripravo posolimo (po občutku) in z vrvico povežemo, da bo ohranilo lepo obliko. Ni pa to nujno potrebno, ker na okus ne vpliva, in komur se s tem ne ljubi ukvarjati, lahko ta korak izpusti.

2. V primernem loncu segrejemo olje in meso na rahlo popečemo z vseh strani, le toliko, da spremeni barvo. Nato dodamo čebulo (lahko kar celo), koren, zeleno in lovorjeva lista. Prilijemo še vino in vodo ter pokrito počasi dušimo 1 uro in pol. Občasno meso obrnemo.

3. Ko je meso kuhano, ga vzamemo iz kozice in pustimo, da se popolnoma ohladi. Lahko ga spravimo v hladilnik in šele naslednji dan narežemo. Vedno režemo ohlajeno, da se nam ne drobi preveč in da lahko narežemo res tanke rezine – do največ 0,5 cm, še bolje je, če so še tanjše.

4. Rezine lepo zložimo na servirni krožnik in tik pred serviranjem prelijemo s tunino omako. Na vrh damo za dekoracijo nekaj celih kaper, rezinico limone in vejico peteršilja.

Tudi tunino omako lahko pripravimo vnaprej in jo do serviranja hranimo v hladilniku. Vse sestavine za omako damo v sekljalnik (tuno, majonezo, kapre, vino, peteršilj) in zmeljemo v gladko omako.

NAMIG

Namesto teletine lahko uporabimo tudi svinjsko prato ali puranov prsni file.

NASVET

Če ne želimo v omaki uporabiti vina, lahko namesto njega dodamo nekaj žlic vode, v kateri se je kuhalo meso, da bo omaka okusnejša in bolj gladka. Kdor ima rad izrazitejši okus, lahko v omako kane še malo limoninega soka.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 14, 8. april 2025.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.