Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Žigov mus iz rdeče pese z borovničevim gelom


Lara Jelen
6. 8. 2023, 06.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Najpogosteje jo jemo vloženo. Nekateri prisegajo na juho iz nje. Žiga Škvorc, tekmovalec zadnje sezone MasterChefa, pa rdečo peso najraje uporabi v sladici. Skupaj z borovničevim gelom in bazilikinim drobljencem je naravnost fantastična.

mus-iz-rdeče-pese-z-borovničevim-gelom
edit: Jana.si
Žigova sladica

Sestavine

Za mus rdeče pese

250 g rdeče pese

12 g želatine

125 g smetane za stepanje

50 g beljakov

115 g sladkorja (10 g za beljake, 80 g za sirup, 25 g za kuhanje pese)

20 g vode

žlička limoninega soka

ščep soli

Za borovničev gel

200 g borovnic

4 žlice limoninega soka

2 g agaragarja

Za bazilikin drobljenec

90 g moke

60 g masla

40 g sladkorja

žlica bazilike

mus-iz-rdeče-pese-z-borovničevim-gelom
Osebni arhiv
Mus iz rdeče pese z borovničevim gelom

Priprava

1. Mus iz rdeče pese: na štedilnik pristavimo lonec z malo vode, dodamo 25 g sladkorja, ščep soli ter olupljeno in narezano rdečo peso. Želatino namočimo v hladni vodi. Kuhamo toliko časa, da lahko peso z vilicami prerežemo. Ko je kuhana, odlijemo večino tekočine, ki je ostala v posodi, in s paličnim mešalnikom spasiramo rdečo peso. Po potrebi dodamo toliko vode, da se vse skupaj lepo zmelje. Pire precedimo in ga odtehtamo 150 g, ki ga bomo potrebovali za pripravo musa. Preostanek lahko zmrznemo. Če je pire še dovolj vroč (več kot 60 stopinj Celzija), lahko dodamo ožeto želatino in dobro premešamo. Nato stepemo smetano in jo postavimo v hladilnik.

2. Na ogenj pristavimo lonec z 80 g sladkorja in 20 g vode. Zmes segrevamo do 120 stopinj. Medtem začnemo stepati 50 g beljakov, ki smo jim dodali žličko limoninega soka. Po 1 minuti dodamo 10 g sladkorja, stepamo še 30 sekund, nato pa v tankem curku dodamo sladkor, segret na 120 stopinj (najbolje, da ob robu posode). Stepamo, dokler se ne ohladi. Ko je meringa ohlajena, dodamo stepeno smetano in nežno, ampak povsem premešamo. Nato dodamo 1/3 ohlajenega pesinega pireja in ga nežno vmešamo (če je želatina preveč zategnila, jo prej na hitro segrejte in premešajte, da bo mus na koncu gladek, ne segrevajte predolgo). Nežno vmešamo še preostali 2/3. Mus prestavimo v kozarčke in ohladimo.

3 Pripravimo borovničev gel: zamrznjene borovnice na srednjem ognju odtalimo, dodamo limonin sok in vse skupaj spasiramo. Pire precedimo, nato pa zopet prestavimo v lonec, dodamo agaragar in zavremo. Med gretjem večkrat premešamo. Ko pire zavre, kuhamo še 2–3 minute. Odstavimo in počakamo, da se ohladi. Nato ponovno zmiksamo v mešalniku, da dobimo tekoč gel. Če bi želeli manj tekoč gel, dodajte več agaragarja.

4 Za bazilikin drobljenec segrejemo pečico na 180 stopinj. Zmešamo sladkor, moko in baziliko. Dodamo na kocke narezano hladno maslo in z rokami stiskamo suhe sestavine in maslo, da dobimo grudasto maso, ter vse skupaj res nežno vgnetemo. Maso nadrobimo po pekaču in pečemo približno 20 minut. Drobljenec lahko nadrobimo tudi naknadno.

5 Sladico serviramo v kozarcu. Spodaj imamo mus, potem borovničev gel, pred serviranjem pa dodamo še drobljenec in nastrgano črno čokolado.

jana 31.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.