Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Zdravo praznično sladkanje


Renata Ucman
20. 12. 2016, 09.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:02
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Piškoti brez glutena

brezglutenski_piskoti_FID_8944.jpg
Iztok Dimc

Zaradi vse več preobčutljivosti za gluten narašča zanimanje tudi za drobno pecivo brez glutena. Zlasti za praznike, ko so mize bogato obložene s sladkimi dobrotami, si želimo speči piškote, ki so obenem iz čim bolj naravnih in zdravih sestavin. Med prazniki se lahko sladkate tudi z božičnimi medenjaki iz koruzne moke, s trikotniki iz riževe in rožičeve moke, z zvezdicami z mandlji, s piškoti iz ajdove moke in z mletimi lešniki in podobno. Če jih boste zavili v darilno škatlo, bodo nedvomno lepo in slastno darilo v božično-novoletnih dneh.

Božični medenjaki iz koruzne moke


Medenjaki ne vsebujejo glutena.

Sestavine: 400 g koruzne moke, 100 g koruznega škroba, 150 g kokosovega sladkorja, 100 g medu, 2 jajci, 2 žlici olja, 1 žlica sode bikarbone, 1 žlica mešanice začimb za medenjake (cimet, klinčki, janež, ingver in podobno), ščepec soli, voda po potrebi
 
Zgnetemo čvrsto testo, čez noč ga postavimo v hladilnik, da začimbe razvijejo svoje arome. Pred uporabo testo znova pregnetemo in ga med dvema plastema papirja za peko razvaljamo tri milimetre debelo. Z modelčki iz razvaljanega testa izrežemo različne praznične oblike, na primer zvezde repatice, zvončke, smrečice in podobno. Previdno jih prenesemo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo jih v ogreti pečici osem minut pri 175 stopinjah. Ohlajene piškotke po želji okrasimo s sladkornim ledom različnih barv in z raznobarvnimi posipi.

Več v Zarji št.51, 20.12.2016


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.