Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Z grahovimi jedmi v hladnejše dni


L.J.
22. 11. 2024, 06.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ko nam začne zmanjkovati zelenjave na vrtu, pridejo na vrsto shranki, ki smo si jih medl etom skrbno spravili za najhladnejše mesece. Z grahom si lahko popestrimo jedi v malce dolgočasnejši sezoni. Mimogrede, ste vedeli, da novembra v Ameriki praznujejo ne dan, temveč kar teden grahove juhe? Tekst: L. J. Foto: PROFIMEDIA

Grahova juha z lososovim filejem
Profimedia
Grahova juha z lososovim filejem

Grahova juha z lososovim filejem

Sestavine

  • 4 lososovi fileji
  • 400 g zelenega graha (lahko iz konzerve)
  • 2 dl zelenjavne juhe (lahko iz kocke)
  • 2 dl smetane
  • 1 rumenjak
  • 1 šalotka
  • nekaj vejic timijana
  • 1 strok česna
  • oljčno olje
  • košček masla
  • ščepec janeža v zrnju
  • mlet poper
  • sol

Priprava
1. Lososu odstranite kožo (lahko pa že kupite file brez kože) ter ga začinite s soljo in poprom. Olupljeno šalotko in česen na drobno sesekljajte in ju na kratko prepražite v loncu na oljčnem olju. Prilijte juho, dodajte grah in zavrite. Nato zmanjšajte temperaturo, v lonec dodajte lososove fileje in pokrito kuhajte 10 minut.
2. Dušenega lososa z malo graha vzemite iz lonca in ga dajte na toplo. V juho v loncu dodajte janež v zrnju in smetano ter vse skupaj zmeljite v gladko omako. Če želite gostejšo juho, vanjo vmešajte rumenjak, v vsakem primeru pa tudi košček mehkega masla in timijanove lističe. Začinite s soljo in poprom po okusu.
3. Lososa in grah dodajte nazaj v juho ter vse skupaj segrejte.

Še več slastnih receptov iz graha vas čaka v reviji Jana,  št. 47, 19. november 2024.

01_Jana_47.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.