© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Iz babičine shrambe: Pogača s porovim nadevom


Metka McCully Žigon
25. 6. 2023, 09.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Pogača je okusna tako topla kot hladna. Postrežemo jo skupaj z drugimi predjedmi ali kot prilogo jedem z žara namesto kruha. Pri nas jo včasih jemo za popoldansko malico.

Pogača s porovim nadevom
Shutterstock
Pogača s porovim nadevom

Sestavine

Testo: 

·         250 g moke

·         150 ml vode

·         10g suhega kvasa

·         1 čajna žlička sladkorja

·         ½ čajne žličke soli

Nadev: 

·         1 večji por

·         200 g sirnega namaza

·         4 žlice ribanega parmezana

Za po vrhu:

·         2 žlici olivnega olja   

·         3 žlice mešanih semen (sončnična, bučna, sezam ...)

Priprava

1. V skledo damo moko, sol, sladkor in suhi kvas. Premešamo. Dolijemo mlačno vodo in na hitro zgnetemo testo. Pokrijemo s krpo in pustimo počivati na toplem.

2. Medtem pripravimo nadev. Por očistimo, operemo in zrežemo na kolobarje. V ponvi ga na malce olja podušimo do mehkega.


3. Testo razvaljamo pol centimetra na debelo. Namažemo ga s sirnim namazom in potresemo s parmezanom. Do polovice ga obložimo s podušenim porom. Pokrijemo s polovico testa ter rob zapognemo in stisnemo. Položimo na pekač, obložen s peki papirjem, in pečemo 10 minut na 200 stopinjah Celzija.


4. Nato vzamemo iz pečice, zrežemo zgornji del testa na 5–7 cm velike kvadrate, premažemo z olivnim oljem in potrosimo s semeni. Ponovno damo peč na 200 stopinj Celzija. Pečemo še 15 minut.

01_Jana_25.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.