Všenatna repa
»Všenat zelje« ali »všenat repa« je bila v okolici Ljubljane zelo razširjena in priljubljena jed.

»Všenat zelje« ali »všenat repa« je bila v okolici Ljubljane zelo razširjena in priljubljena jed. Proseno kašo s kislim zeljem ali kislo repo so postregli za kosilo in ob različnih kmečkih delih. Jedli so jo kot samostojno jed ali skupaj z žganci, zabeljenimi z ocvirki, s klobaso ali svinjskimi pečenimi rebrci. Priljubljena jed je značilna za zimski čas. Recept za všenatno repo nam je zaupala izkušena gospodinja Ana iz Dolskega.
Sestavine: 1 kg kisle repe * 10 dag prosene kaše * 4 stroki česna * olje ali mast * sol
Priprava: Repo skuhamo skoraj do mehkega in dodamo oprano proseno kašo. Na vroči maščobi prepražimo strt česen, zalijemo z vročo vodo, prevremo in zlijemo v vrelo repo. Solimo po okusu. Ko je prosena kaša mehka, je jed kuhana.
Združenje turističnih kmetij Slovenije izvaja projekt Ohranimo gastronomsko dediščino s finančno pomočjo Norveške, Islandije in Liechtensteina. Informacije: www.slovenia.info/uzivajmobrezmeja
Foto: Tomo Jeseničnik
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se