© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Všenatna repa


Jana
22. 9. 2009, 10.40
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

»Všenat zelje« ali »všenat repa« je bila v okolici Ljubljane zelo razširjena in priljubljena jed.

Všenatna repa

»Všenat zelje« ali »všenat repa« je bila v okolici Ljubljane zelo razširjena in priljubljena jed. Proseno kašo s kislim zeljem ali kislo repo so postregli za kosilo in ob različnih kmečkih delih. Jedli so jo kot samostojno jed ali skupaj z žganci, zabeljenimi z ocvirki, s klobaso ali svinjskimi pečenimi rebrci. Priljubljena jed je značilna za zimski čas. Recept za všenatno repo nam je zaupala izkušena gospodinja Ana iz Dolskega.
 
Sestavine: 1 kg kisle repe * 10 dag prosene kaše * 4 stroki česna * olje ali mast * sol

Priprava: Repo skuhamo skoraj do mehkega in dodamo oprano proseno kašo. Na vroči maščobi prepražimo strt česen, zalijemo z vročo vodo, prevremo in zlijemo v vrelo repo. Solimo po okusu. Ko je prosena kaša mehka, je jed kuhana.

 

Združenje turističnih kmetij Slovenije izvaja projekt Ohranimo gastronomsko dediščino s finančno pomočjo Norveške, Islandije in Liechtensteina. Informacije: www.slovenia.info/uzivajmobrezmeja

Foto: Tomo Jeseničnik


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.