Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Stročji fižol v smetanovi omaki


Jana
19. 8. 2009, 17.05
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Mladi stroki so izvrstna zelenjava, ki popestri jedilnik.

Stročji fižol v smetanovi omaki
Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 20 minut

Sestavine: 1 kg stročjega fižola * 1 rdeča čebula * 1 žlica masla * 1 žlica olja * 1,5 dl bistre zelenjavne juhe (iz kocke) * 200 g goste kisle smetane (creme fraiche).

Priprava: Fižol umijemo, stroke na konceh obrežemo. V vreli, osoljeni vodi kuhamo fižol 10 minut oziroma toliko, da je mehak, a še čvrst pod zobmi. Odcedimo ga na cedilu. V ponvi segrejemo maslo in olje. Počasi prepražimo na tanke obročke narezano čebulo, da postekleni. Dodamo skuhani stročji fižol, zalijemo z zelenjavno juho in pustimo, da prevre. Primešamo kislo smetano in pregrejemo. Po okusu popramo in dosolimo, potresemo s sesekljanimi dišavnimi zelmi in ponudimo za prilogo k pečenemu krompirju in sesekljanim zrezkom.

Nasvet: Nekatere vrste stročjega fižola so hitro kuhane, nekatere potrebujejo več časa. Če se da, kuhamo mlade, sveže stroke, ti so najprej kuhani. Fižol lahko skuhamo vnaprej, nato pa ga samo še pogrejemo v smetanovi omaki in ponudimo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.