Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Slastni okusi drugačnega žita


K.K.
17. 10. 2017, 07.02
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Shutterstock

Amarant, kvinoja, proso, kuskus in bulgur so vse bolj cenjene novosti na jedilniku. Alternativna žita, kot jim pravijo, vsebujejo vlaknine, beljakovine in dragocene vitamine, zato slovijo kot posebno zdravo živilo, predvsem pa so jedi, ki jih pripravljamo iz njih, okusne in zanimive. Če se izogibamo glutenu ali cenimo drugačne okuse, si pogosteje privoščimo obrok iz prosene kaše, kvinoje ali amaranta. Kuskus in bulgur iz drobljenih zrn pšenice durum pa sta primerna za hitro pripravljene jedi.

Orientalska solata z bulgurjem in čebulo

Za 6 oseb

Priprava in kuhanje: 50 minut

Sestavine: 200 g bulgurja * 2 litra vode * 4 paradižniki * šopek mlade čebule * 2 vejici mete * 2 vrečki solatnega preliva z zelišči * 2 žlici vode * 3 žlice oljčnega olja * ščep kumina * kajenski poper.

Priprava: Bulgur prelijemo s toliko vode, da je pokrit, in ga pustimo 40 minut, da se napne. Nato ga damo na cedilo, da se odteče. Paradižnike narežemo na kockice, mlado čebulo na obročke. Metine lističe na drobno narežemo. Pomešamo bulgur, paradižnike, mlado čebulo in meto. Prelijemo s solatnim prelivom, razredčenim z 2 žlicama vode in z oljčnim oljem. Premešamo. Začinimo po okusu, dodamo tudi kumin in kajenski poper.

 Več v Zarji št. 41, 17.10.2017


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.