© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Škotski cimetovi hlebčki


Jana
15. 3. 2011, 12.56
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Teknejo ob kavici ali čaju.

Škotski cimetovi hlebčki

Za 10 hlebčkov
Priprava: 20 minut in 30 minut počivanja
Pečenje: od 13 do 15 minut

Sestavine: 250 g moke * 50 g sladkorja * četrt žličke soli * 1 žlička mletega cimeta * 3 izravnane žličke pecilnega praška *75 g zmehčanega masla * 140 ml mleka * 1 jajce * 1 rumenjak * kisla smetana * slivov džem.

Priprava: Moko pomešamo s sladkorjem, soljo, cimetom in pecilnim praškom. Dodamo koščke zmehčanega masla in gnetemo s konicami prstov, da se sestavine sprimejo v drobtine. Mleko razžvrkljamo z jajcem. Jajčno mleko postopoma prilivamo moki in krepko pregnetemo z rokami, da dobimo testo – uporabimo le toliko jajčnega mleka, da se testo sprime in je čvrsto – nikar naj se ne lepi na prste. Ne gnetemo predolgo, saj bi bilo testo sicer zateglo. Na pomokani delovni površini razvaljamo testo v 2,5 cm debelo ploščo. V moko pomakamo rob kozarca s premerom 5 cm in iz testa režemo kroge. Ostanke testa ponovno zgnetemo, razvaljamo in narežemo v kroge. Razžvrkljamo rumenjak in 1 žlico mleka. Z jajčnim mlekom premažemo kroge testa in jih postavimo za pol ure na hladno. Kroge testa zložimo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pekač damo v ogreto pečico in pečemo hlebčke pri 180 stopinjah od 13 do 15 minut. Pecivo ponudimo mlačno: hlebčke prerežemo ter namažemo s kislo smetano in slivovim džemom. Ali pa ponudimo hlebčke s svežim ali vkuhanim kompotom, slivovim, mareličnim ali jabolčnim.

Nasvet: V testo lahko vgnetemo tudi v rum namočene rozine.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.