© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Silvestrove dobrote za domačo mizo


K.K.
29. 12. 2015, 10.35
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:59
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Za praznike si privoščimo nekaj razvajanja. Na mizo postavimo izbrane jedi, ne pozabimo pa tudi na lepo okrašeno mizo in pogrinjke.

k28_hrustljavo_pecene_racje_prsi.jpg

Hrustljavo pečene račje prsi

Za 4 osebe

Priprava: 30 minut

Pečenje: 30 minut

Sestavine: 650 g krompirja * 400 g korenja * 2 čebuli * 1 žlica sladkorja * 2,5 dl rdečega vina * 1,5 dl zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * sol * poper * 3 kosi račjih prsi (po 200 g) * 2 žlici masla * nariban muškatov orešček * šopek peteršilja.

Priprava: Olupimo krompir in korenje, oboje na grobo zrežemo in pristavimo s toliko osoljene vode, da je zelenjava pokrita. V pokriti posodi kuhamo od 15 do 20 minut. Dve čebuli olupimo in na drobno sesekljamo. Na 1 žlici vročega olja pražimo čebulo 2 minuti, da postekleni. Potresemo z 1 žlico sladkorja in pražimo 1 minuto, da sladkor karamelizira. Prilijemo 2,5 dl rdečega vina in 1,5 dl zelenjavne juhe. Na zmernem ognju kuhamo 10 minut, da omaka delno povre in se zgosti. Solimo in popramo. Z ostrim nožem poševno zarežemo v kožo račjih prsnih filejev. Fileje z vseh strani natremo z mešanico soli in popra. V ognjevarni ponvi (ki jo lahko kasneje damo tudi v pečico) segrejemo 1 žlico olja. Na močnem ognju pečemo račje prsi s kožo navzdol od 3 do 4 minute, da koža zlato porjavi. Obrnemo jih in pečemo še 2 minuti. Nato prestavimo ponev v ogreto pečico in pečemo račje prsi pri 180 stopinjah na srednji rešetki še od 8 do 10 minut. Ventilacijska pečica ni primerna.

Kuhano korenje in krompir odcedimo, dodamo 2 žlici masla in na grobo pretlačimo. Solimo, popramo, začinimo z muškatnim oreščkom in  potresemo s sesekljanim peteršiljem. Postavimo na toplo, da počaka. Račje prsi zavijemo v aluminijevo folijo, da počivajo 5 minut. Pogrejemo omako. Meso narežemo na rezine in ponudimo s karamelizirano omako ter s pretlačenim krompirjem in korenjem.

Recepte za kremno juho iz brstičnega ohrovta, jagnječje zarebrnice in svinjski file v listnatem testu ter tudi za prilogo in omako k mesu boste našli v reviji Zarja št. 28, 29.12. 2015


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.