Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Ričet


Jana
6. 1. 2010, 12.37
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Izdatna juha za hladne dni.

Ričet

Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Kuhanje: od 1 do 2 uri

Sestavine: 300 g ječmenčka (ješprenja) * 100 g namočenega suhega fižola (ali kuhan fižol iz konzerve) * 400 g prekajenega suhega mesa ali 1 kranjska klobasa * 250 g krompirja * 1 korenček * 1 peteršiljeva korenina * kos zeleninega gomolja * 1 por * 1 manjša čebula * 2 stroka česna * 1 lovorov list * sol * poper * 3 žlice paradižnikovih koščkov iz konzerve.

Priprava: Ječmenček in fižol namočimo za nekaj ur, najbolje čez noč. Naslednji dan ju damo v lonec, prilijemo toliko vode, da sta pokrita, in pristavimo. Lonec naj bo dovolj velik, saj vsebina med kuhanjem naraste. Prekajeno meso ali klobaso pristavimo v drugem loncu, pustimo, da prevre, nato pa damo v lonec z ječmenčkom. Ali pa skuhamo meso oziroma klobaso posebej in dodamo ričetu šele takrat, ko je ta že skuhan. Po 1 uri kuhanja dodamo ječmenčku in fižolu še olupljen ter na kocke narezan krompir. Dodamo tudi očiščeno in sesekljano zelenjavo: korenček, peteršiljevo korenino, por, zelenin gomolj, paradižnikove koščke, česen, čebulo in lovorov list. Solimo in popramo. Kuhamo še 45 minut. Meso ali klobaso narežemo in damo v kuhani ričet.

Nasvet: Če uporabimo fižol iz konzerve, ga dodamo ječmenčku hkrati s krompirjem in  zelenjavo. Če kuhamo v ričetu tudi suho meso, pazimo, da ne presolimo jedi, saj je suho meso včasih  precej slano. Čas kuhanja skrajšamo, če pripravimo jed v loncu na zvišan pritisk.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.