Prehrana za nosečnico in dojenčka
Bodoča mati mora v obdobju načrtovanja nosečnosti, med nosečnostjo in potem dojenjem posvetiti dovolj pozornosti ustrezni prehrani, če želi, da se bosta dobro počutila ona in otrok.

Med nosečnostjo naj bodoča mati uživa zdravo, uravnoteženo in polnovredno prehrano. To je zelo pomembno za njeno zdravje in rast ter razvoj ploda v njenem telesu.
Prav od materine izbire prehrane je odvisno, ali bo lahko otroka kakovostno dojila. Prehrana mora vsebovati dovolj kakovostnih hranil, beljakovin, mineralov in vitaminov ter drugih za zdravje koristnih snovi. Poleg tega mora biti prehrana doječe matere nekoliko bolj kalorična. V povprečju mora imeti na dan od 500 do 600 kilokalorij več kot sicer. Vse to vpliva na kakovost materinega mleka. Pri osiromašeni, slabi prehrani organizem doječe matere potrebne snovi črpa iz svojihj zalog, kar lahko resno in dolgoročno poslabša njeno zdravje. Zato je izbiri prehrane v tem obdobju vsekakor treba posvetiti dovolj pozornosti, truda in časa.
Materino mleko, najboljša hrana za dojenčka
V prvih šestih mesecih po rojstvu je za dojenčka najboljša hrana mleko njegove matere. Zadostuje za njegova optimalna rast in razvoj ter nasploh za ohranitev njegovega zdravja tudi pozneje.
Živila bogata z ogljikovimi hidrati in beljakovinami
Med dojenjem mati potrebuje nekoliko več beljakovin in kalcija.
»Doječim materam priporočamo, da na dan zaužijejo nekaj več mlečnih izdelkov ali skodelico mleka več. S tem zadovoljijo večje potrebe po beljakovinah in kalciju. Poleg tega naj na jedilnik redno uvrščajo pusto meso pa tudi bolj mastne morske ribe, kot so losos, skuša in tuna, ki so poleg tega bogate z zanje pomembnim jodom. Priporočljivo je, da uživajo tudi jajca,« svetuje klinična dietetičarka Andreja Širca Čampa in dodaja, da mora doječa mati na jedilnik uvrstiti tudi dovolj živil, ki so bogata z ogljikovimi hidrati. Te naj bi vključila v vse dnevne obroke, saj bo le tako zadostila povečanim potrebam po energiji v tem času.
Več polnozrnatih živil, manj sladkarij!
Doječa mati naj uživa več kakovostnih, sestavljenih ogljikovih hidratov in manj živil s preprostimi ogljikovimi hidrati. Uživa naj, kot je že znano po priporočilih zdrave in uravnotežene prehrane, polnozrnat kruh, jedi iz polnozrnate moke, krompir, polnozrnate testenine pa tudi razne kaše, jedi iz neoluščenega riža in podobno. Izogiba pa naj se sladkarijam.
Hkrati mora uživati živila s kakovostnimi maščobnimi kislinami. Jedilnik naj si sestavi tako, da bo s prehrano zaužila enako količino nasičenih maščob, enkrat nenasičenih maščob in večkrat nenasičenih maščob.
Seveda mora doječa mati na svoj jedilnik uvrstiti tudi dovolj kakovostnih, svežih zelenjave in sadja.
Previdnost zaradi alergije
Med nosečnostjo in dojenjem naj se ženska zaradi možnosti, da bi se pri dojenčki pojavila alergija, izogiba naslednjim živilom: oreščkom, arašidom, ki so nevaren alergen, čokoladi in kakavu pa tudi medu.
»Izogibala naj bi se tudi mesnim izdelkom, od mesa pa svinjini,« pravi Širca Čampa. Nasploh naj doječa mati uživa čim manj industrijsko pripravljene hrane. Njena prehrana naj bo raje čim bolj naravna in sveža, torej s čim manj E-dodatki, kot so konzervansi, umetna sladila in barvila, ki jih veliko vsebujejo prav slaščice ter umetne pijače.
Dovolj tekočine med dojenjem
Mati, ki doji, naj bi po priporočilih na dan popila od 2,5 do 3 litre tekočine. Za doječo mater je najbolje, da popije dovolj vode, nesladkanih sadnih in zeliščnih čajev, negazirane mineralne vode. Stoodstotne sadne sokove naj si privošči le izjemoma, saj so precej kalorični. Zmerna naj bo tudi pri uživanju mleka. »Na dan naj popije nekoliko več tekočine, kot je priporočljivo za odrasle ženske, še posebej v vročih dneh ali če se nasploh izdatno poti,« svetuje Andreja Širca Čampa.
Nosečnica naj ima od pet do šest obrokov na dan
»Prehrana nosečnice mora biti uravnotežena in pestra, z dovolj sadja, zelenjave, s posnetim mlekom in mlečnimi izdelki, dobro prekuhanim in prepečenim mesom, ribami, neprečiščenimi ogljikovimi hidrati, z veliko tekočine, v glavnem naj bosta to nesladkani čaj in voda. Manj naj uživa soli. Nosečnica naj ima od pet do šest manjših obrokov na dan,« pravi Jana Čelhar, glavna medicinska sestra iz Bolnišnice Postojna.
Med dojenjem niso priporočljive stroge diete
Neredke mamice si po porodu želijo na hitro izgubiti med nosečnostjo pridobljene kilograme. Treba je poudariti, da stroge shujševalne diete takrat, ko mati doji, iz zdravstvenih razlogov niso priporočljive. »Osiromašena prehrana zelo neugodno vpliva na sestavo materinega mleka. Med hitro dieto se iz maščobnih celic v materino mleko izločajo tudi nečiste snovi. To je za dojenčka neugodno.«
Omega 3 in omega 6 za doječo mater
»Doječa mati mora zaužiti dovolj večkrat nenasičenih maščob. Zlasti omega 3, ki so potrebne za pravilna rast in razvoj otroka (veliko jih vsebujejo mastne morske ribe), ter omega 6, s katerimi so bogata sojino olje, olivno in repično olje,« svetuje Andreja Širca Čampa s Pediatrične klinike.
Katere začimbe so priporočljive med dojenjem?
Nekoliko več pozornosti naj bi doječa mati posvečala uporabi začimb. »Za kuhanje različnih jedi lahko uporablja milejše začimbe, baziliko, timijan, peteršilj, medtem ko naj se ostrim začimbam med dojenjem raje izogiba. Za pripravo jedi naj bi sicer uporabljala jodirano sol, ker v tem življenjskem obdobju njeno telo potrebuje več joda. Tega je dovolj tudi v mastnih morskih ribah,« pravi klinična dietetičarka.
Tekst: RENATA UCMAN
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se