Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Praznična počasi pečena svinjska pečenka


IKB / Recept na preizkušnj
16. 12. 2024, 06.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Dve besedi sta, ki pritegneta v receptih: preprosto in okusno. Pri tej pečenki, za katero je pred leti prispevala recept Metka McCully Žigon, ne bi mogli bolj držati. Še vsakič so ji jedci peli čast in hvalo. Zelo vam jo priporočamo.

revija Jana
Praznična počasi pečena svinjska pečenka

Sestavine

  • 1,5 kg svinjskega plečeta (brez kosti in kože)
  • 5 strokov česna
  • 1 žlička sladke paprike
  • suha ali sveža zelišča po okusu: rožmarin, timijan majaron …
  • sol, poper
  • olivno olje
  • 2–3 čebule
  • 2 dcl vina
  • 2–3 dcl vode ali juhe
  • 2–4 lovorjevi listi

Priprava

1.     Zelišča in česen sesekljamo ter zmešamo z olivnim oljem, soljo, poprom in sladko papriko. Z mešanico natremo meso in ga na hitro popečemo v ponvi z vseh strani.

2.     Na dno globokega! pekača damo na četrtine narezane čebule, lovor in vino. Na to položimo začinjeno in popečeno meso. Dolijemo vodo ali juho. Pokrijemo (če nimamo pekača s pokrovom, si pomagamo z dvema plastema peki papirja) in damo v pečico, segreto na 150 stopinj. Pečenko pečemo pet ur. Občasno preverimo in meso obrnemo.

3.     Po petih urah začne meso razpadati. Z vilicami ga povlečemo narazen, da pečenka razpade. 15 minut jo še pustimo v ugasnjeni pečici, da posrka omako.

In praznična večerja se lahko začne …

 Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 50, 10. december 2024.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.