Pomarančna torta s smetano
Sočna in žlahtna sladica.

Za tortni model s premerom 24 cm
Priprava: 30 minut
Pečenje: 40 minut
Počivanje: 6 ur in pol
Sestavine: za testo: 5 jajc * 140 g sladkorja * naribana lupina in sok 1 neškropljene pomaranče * 140 g mletih mandljev * 85 g moke; * za nadev: 3 listi želatine * 125 g zmehčanega masla * 100 g sladkorja v prahu * lupina in sok 1 neškropljene pomaranče * 125 g sladke smetane; * poleg tega: maslo in 2 žlici nalistanih mandljev za model * pomarančni krhlji in kandirane pomarančne lupinice za okrasitev.
Priprava: Pečico ogrejemo na 160 stopinj. Namastimo tortni model in ga posipamo z mandljevimi lističi. Ubijemo jajca in ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem. Dodamo pomarančni sok in lupinico ter mlete mandlje. Premešamo in pustimo stati 30 minut. Iz beljakov stepemo trd sneg. V testo zamešamo moko. Dodamo sneg in vse skupaj rahlo premešamo. Testo damo v pripravljeni model. Postavimo v ogreto pečico, na srednjo rešetko, in pečemo od 30 do 40 minut. Testo naj bo zlato rumeno zapečeno. V modelu ga ohladimo in pustimo počivati 6 ur. Za kremo namočimo želatino v mrzli vodi, da se napne. Penasto umešamo zmehčano maslo in sladkor v prahu. Primešamo pomarančno lupinico. Preostanek pomarančnega soka segrejemo. V soku razpustimo namočeno in iztisnjeno želatino. Stepemo sladko smetano. Ko se začne sok z želatino strjevati, ga menjaje s smetano po žlicah dodajamo masleni zmesi in zmešamo v enotno kremno zmes. Ohlajeno tortno ploščo vzamemo iz modela in enkrat prerežemo, da dobimo dve plasti. Eno plast položimo na krožnik, okrog nje sklenemo obroč tortnega modela. Na to ploščo namažemo polovico kreme. Pokrijemo z drugo ploščo in rahlo pritisnemo. Na vrh namažemo kremo. Odstranimo obroč. Rob torte namažemo s preostalo kremo. Torto okrasimo s pomarančnimi krhlji in s čokolado, lahko tudi z nabrizgano sladko smetano.
Nasvet: Torta ima žlahten okus po pomarančah, če jo pripravimo s pomarančno lupinico. Pomaranča mora biti seveda neškropljena. Lupinico najlepše ostrgamo tako, da drgnemo pomarančo s kocko sladkorja. Tako ostrgamo zares samo okusni oranžni del lupine, medtem ko s strgalnikom pogosto posnamemo tudi grenki beli del.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se