Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Po piškotih diši!


Katja Kmet
12. 12. 2017, 06.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Domači piškoti so nepogrešljiv decembrski priboljšek.

k piskoti z brusnicami.jpg
Shutterstock

Piškoti z brusnicami in belo čokolado

Za 35 piškotov

Priprava in pečenje: 35 minut

Sestavine: 200 g zmehčanega masla * 50 g sladkorja * 50 g rjavega sladkorja * sol * 230 g moke * pol žličke pecilnega praška * pol žličke sode * 150 g bele čokolade * 2 žlički naribane pomarančne lupinice (bio) * 2 žlički posušenih brusnic.

Priprava: V skledo damo zmehčano maslo, beli in rjavi sladkor ter ščep soli. Z metlicami električnega ročnega mešalnika mešamo najmanj 8 minut, da dobimo spenjeno, kremasto zmes. V drugi skledi pomešamo moko, pecilni prašek in sodo. Po porcijah jo primešamo masleni zmesi. Belo čokolado na drobno sesekljamo ter skupaj z brusnicami in naribano pomarančno lupinico primešamo testu v skledi. Pekač prekrijemo s papirjem za peko. Z žličko zajemamo testo v skledi in polagamo na pekač kupčke. Med njimi naj bo najmanj 3 cm prostora, ker se med pečenjem razlezejo. V vroči pečici (ogreti na 180 stopinj) pečemo piškote 13 minut, da svetlo porumenijo. Ohlajene shranimo v tesno zaprti škatli.

Preprosti čokoladni piškoti

Za 10 piškotov

Priprava: 10 minut

Pečenje: 15 minut

Sestavine: 175 g zmehčanega masla * 85 g (rjavega) sladkorja * 200 g moke * 2 žlici kakava v prahu * 100 g čokoladnih kapljic (ali sesekljane temne čokolade).

Priprava: Zmehčano maslo in sladkor umešamo z leseno kuhalnico. Dodamo moko in kakav ter premešamo. Dodamo čokoladne kapljice in premešamo – najlaže kar z rokami. Testo razdelimo na dva dela. Vsak del oblikujemo v klobaso s premerom 5 cm. Zavijemo v prozorno gospodinjsko folijo in postavimo za najmanj 1 uro v hladilnik. Testo lahko v hladilniku počaka tudi nekaj dni ali pa ga zamrznemo za največ en mesec. Pečico ogrejemo na 180 stopinj (ventilacijsko na 160 stopinj). Testo narežemo na 1 cm debele ploščice. Piškote zložimo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo jih v vroči pečici od 12 do 15 minut. Ohladijo naj se na pekaču.

k cokoladni piskoti.jpg
Shutterstock

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.