© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Ne bodi len, sledi sanjam!


Jelka Sežun
4. 2. 2016, 09.18
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:59
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Tilen Habič, filozof, ki kuha (in vam sestavine pripelje domov)

habic1.jpg

Čeden fant. Bliža se tridesetim. Na poti svojih sanj. Pred desetimi leti se je odločil za študij filozofije. Da bi se spoznal in našel, pravi. Ko je po dolgih letih učenja spoznal, da je vse v življenju filozofija, si je dovolil postati kuhar. Ker kuhanje je zakon. In tako nastaja nova zgodba o uspehu na domačih tleh, v katero verjame vse več jedcev.

Redko srečam moškega, ki jih še nima trideset, pa se zdi, da je popivnal že toliko modrosti tega sveta. A kot da se tega ne zaveda, kot da je spoznanje, da je treba v življenju zasledovati ravnotežje, nekaj čisto običajnega. Pa to, kako pomembno si je postaviti prave vrednote na pravo mesto ter da je delati dobro drugim pomembno za tvoje dobro. Pa da si v stiku s  sabo in nisi len pri sledenju svojim sanjam. Ter da daš vse od sebe, pa četudi pri tem kaj izgubiš. Ugodje, na primer. Da veš, kako pomembno je za zdravje duha in telesa delati nekaj, kar te osrečuje. Pa četudi je to kuharija. Ali še posebej, če je to kuharija, pravi Tilen. Ker hrana je tako zelo pomembna, pravzaprav odnos do nje. »Ukvarjanje s hrano je ukvarjanje s sabo.« Tudi ali še posebej iskanje sestavin za pripravo obroka. In tako je našel svoje poslanstvo prav v njihovem iskanju. Poizveduje, opazuje tiste, ki pridelujejo hrano, in išče podobno misleče, od katerih jo potem odkupi. Pomembno se mu zdi, da vemo, kaj jemo, kje je tisto zraslo, kdo je vzgojil prašička ali krompir. In da ničesar ne zavržemo. Zato se mu ni težko odpeljati na Bloke, zgodaj vstajati, da je med prvimi na ljubljanski tržnici, kjer najde še tisto, česar pri slovenskih kmetih ne. To počne za vse, ki si tega časa ne vzamejo in za katere je iskanje sestavin za obroke prej muka kot užitek. Sam namreč verjame, da je tudi ta del pomemben. Je pač tako: kakršen odnos imamo do sebe, takega imamo tudi do hrane. Vse se povezuje. Za tiste, ki jim zmanjkuje časa, je tu on. Namesto njih nakupi sestavine in jih točno odmerjene po izvirnem receptu, ki je priložen, pripelje na dom. Tako kot dela s hrano, dela s sabo in s svojimi prijatelji. Nezdravih odnosov se izogiba. Ve, s kakšnimi ljudmi želi biti obkrožen. In tako je našel že tudi svojo boljšo polovico, brihtno punco, pravi, ki se sploh ne zaveda, koliko bogastva nosi v sebi.

Več v Zarji št. 5, 2. 2. 2016

habic2.jpg

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.