© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Naj se božična peka začne


Jana
17. 12. 2010, 13.50
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Odlični in preizkušeni recepti za veselo decembrsko peko piškotov in peciva.

Naj se božična peka začne

Med prazniki najbližje in goste radi razveselimo s slastnimi piškoti. Vsekakor bodo ti še okusnejši in vabljivejši, če se bomo potrudili in jih spekli sami. Po stanovanju bo zadišalo  po orehih, lešnikih ali kokosu – in takoj se bomo  počutili bolj praznično.

Orehove kocke


-Sestavine za testo: 20 dag margarine + 25 dag ostre moke + 1 pecilni prašek + 1 jajce + 1 žlica sladkorja + 1 dag kvasa + 2 dl mleka; sestavine za nadev: 25 dag mletih orehov + 10 dag sladkorja + 20 dag marmelade + 2 dl mleka.
Priprava:
Vse sestavine za testo zamesimo v gladko testo, ga razdelimo in razvaljamo na tri dele v velikosti pekača. Orehe prelijemo z vročim mlekom. Plast testa položimo na pomaščen pekač, namažemo z marmelado ter nadevom iz orehov, mleka in sladkorja. To pokrijemo z drugo plastjo testa in postopek ponovimo. Nato pokrijemo s tretjo plastjo testa.
Pečemo od 20 do 30 minut pri 180 stopinjah Celzija. Ohlajeno pecivo razrežemo na poljubno velike kocke.

Lešnikovi piškoti
Sestavine: 30 dag moke + 20 dag margarine + 10 dag sladkorja + 1 jajce + 5 dag lešnikov; sestavine za obliv: 10 dag jedilne čokolade + 30 g rastlinske masti (rastlinsko olje).
Priprava:
obliv: čokolado raztopimo v posodi nad soparo in ji primešamo rastlinsko olje. Testo: Vse sestavine zamesimo v gladko testo in ga damo za pol ure počivati. Nato ga razvaljamo 3 milimetre na debelo in z modelom izrežemo poljubne oblike. Položimo jih na pomaščen pekač oziroma peki papir.
Piškote pečemo v pečici 10 minut pri 190 stopinjah Celzija.
Piškote ohladimo in jih z vrečko za okraševanje poslikamo s stopljeno čokolado.

Sladka salama


Sestavine za nadev:  250 g masla + 100 g čokolade + 500 g sladkorja v prahu + 300 g piškotnih drobtin + 100 g mletih orehov + 2 jajci + 5 žlic vode.
Potrebujemo še: oblate (namesto testa).
Priprava:
Sladkor skuhamo v vodi, nato dodamo vse preostale sestavine in zmešamo v gladko maso.
Oblate damo na vlažno krpo, da se zmehčajo. Premažemo jih z nadevom in tesno zvijemo v rulado. Tako zvito sladko salamo postavimo v hladilnik za dve uri, da se primerno strdi. Nato jo zrežemo na centimeter široke koščke in ponudimo.

Kokosovi rogljički s čokolado
Sestavine za testo: 20 dag bele moke + 10 dag sladkorja v prahu + 5 dag kokosove moke + 12 dag margarine + 1 jajce; sestavine za čokoladni obliv: 100 g jedilne čokolade + 30 g jedilnega olja.
Priprava obliva:
čokolado zmehčamo oziroma stopimo v posodi nad vročo vodo in ji primešamo olje.
Priprava testa: Vse sestavine damo v posodo, zmešamo in umesimo testo, lahko z mešalnikom. Počiva naj pol ure. Iz testa ročno oblikujemo svaljke. Narežemo jih na koleščke. Iz teh oblikujemo rogljičke in jih položimo na pekač, obložen s peki papirjem.
Piškote pečemo v pečici 12 minut pri 180 stopinjah Celzija.
Ohlajene rogljičke pomakamo v pripravljen čokoladni obliv in jih polagamo na papir, da se čokolada strdi.

Nežne rezine


Sestavine za testo: 4 beljaki + 9 dag sladkorja + 6 dag margarine + 6 dag kokosove moke + 6 dag mletih orehov + 3 dag rozin + 3 dag kandiranega sadja + 6 dag čokolade + 6 dag moke.
Priprava:
sladkor in beljake stepemo v trd sneg. V to postopoma vmešamo mlete orehe, kokosovo moko, rozine, kandirano sadje, koščke čokolade. Temu primešamo stopljeno margarino in na koncu moko.
Testo namažemo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Rezinice pečemo 28 minut pri 225 stopinjah Celzija.

Rumove kroglice
Sestavine za kroglice: 200 g piškotnih drobtin + 100 g jedilne čokolade + 100 g margarine ali masla + 80 g mletih orehov + 2 žlici ruma + 80 g sladkorja v prahu + 120 g kokosove moke.
Priprava:
Čokolado raztopimo nad soparo oziroma nad posodo z vročo vodo. V drugo posodo damo piškotne drobtine, margarino ali maslo, mlete orehe, sladkor in rum. Primešamo še raztopljeno čokolado. Vse skupaj zgnetemo v maso za kroglice.
Oblikujemo kroglice in jih povaljamo v kokosovi moki. Postavimo jih na hladno, da se strdijo, in nato ponudimo. Nekaj dni jih lahko hranimo v hladilniku, v zaprti posodi, da se ne navzamejo drugih vonjev.

 

Tekst: RENATA UCMAN, recepti: MIRA KOLAR, PEKARNA JURČEK, DEPALA VAS, foto: ŠIMEN ZUPANČIČ


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.