Naj se božična peka začne
Odlični in preizkušeni recepti za veselo decembrsko peko piškotov in peciva.

Med prazniki najbližje in goste radi razveselimo s slastnimi piškoti. Vsekakor bodo ti še okusnejši in vabljivejši, če se bomo potrudili in jih spekli sami. Po stanovanju bo zadišalo po orehih, lešnikih ali kokosu – in takoj se bomo počutili bolj praznično.
Orehove kocke
-Sestavine za testo: 20 dag margarine + 25 dag ostre moke + 1 pecilni prašek + 1 jajce + 1 žlica sladkorja + 1 dag kvasa + 2 dl mleka; sestavine za nadev: 25 dag mletih orehov + 10 dag sladkorja + 20 dag marmelade + 2 dl mleka.
Priprava: Vse sestavine za testo zamesimo v gladko testo, ga razdelimo in razvaljamo na tri dele v velikosti pekača. Orehe prelijemo z vročim mlekom. Plast testa položimo na pomaščen pekač, namažemo z marmelado ter nadevom iz orehov, mleka in sladkorja. To pokrijemo z drugo plastjo testa in postopek ponovimo. Nato pokrijemo s tretjo plastjo testa.
Pečemo od 20 do 30 minut pri 180 stopinjah Celzija. Ohlajeno pecivo razrežemo na poljubno velike kocke.
Lešnikovi piškoti
Sestavine: 30 dag moke + 20 dag margarine + 10 dag sladkorja + 1 jajce + 5 dag lešnikov; sestavine za obliv: 10 dag jedilne čokolade + 30 g rastlinske masti (rastlinsko olje).
Priprava: obliv: čokolado raztopimo v posodi nad soparo in ji primešamo rastlinsko olje. Testo: Vse sestavine zamesimo v gladko testo in ga damo za pol ure počivati. Nato ga razvaljamo 3 milimetre na debelo in z modelom izrežemo poljubne oblike. Položimo jih na pomaščen pekač oziroma peki papir.
Piškote pečemo v pečici 10 minut pri 190 stopinjah Celzija.
Piškote ohladimo in jih z vrečko za okraševanje poslikamo s stopljeno čokolado.
Sladka salama
Sestavine za nadev: 250 g masla + 100 g čokolade + 500 g sladkorja v prahu + 300 g piškotnih drobtin + 100 g mletih orehov + 2 jajci + 5 žlic vode.
Potrebujemo še: oblate (namesto testa).
Priprava: Sladkor skuhamo v vodi, nato dodamo vse preostale sestavine in zmešamo v gladko maso.
Oblate damo na vlažno krpo, da se zmehčajo. Premažemo jih z nadevom in tesno zvijemo v rulado. Tako zvito sladko salamo postavimo v hladilnik za dve uri, da se primerno strdi. Nato jo zrežemo na centimeter široke koščke in ponudimo.
Kokosovi rogljički s čokolado
Sestavine za testo: 20 dag bele moke + 10 dag sladkorja v prahu + 5 dag kokosove moke + 12 dag margarine + 1 jajce; sestavine za čokoladni obliv: 100 g jedilne čokolade + 30 g jedilnega olja.
Priprava obliva: čokolado zmehčamo oziroma stopimo v posodi nad vročo vodo in ji primešamo olje.
Priprava testa: Vse sestavine damo v posodo, zmešamo in umesimo testo, lahko z mešalnikom. Počiva naj pol ure. Iz testa ročno oblikujemo svaljke. Narežemo jih na koleščke. Iz teh oblikujemo rogljičke in jih položimo na pekač, obložen s peki papirjem.
Piškote pečemo v pečici 12 minut pri 180 stopinjah Celzija.
Ohlajene rogljičke pomakamo v pripravljen čokoladni obliv in jih polagamo na papir, da se čokolada strdi.
Nežne rezine
Sestavine za testo: 4 beljaki + 9 dag sladkorja + 6 dag margarine + 6 dag kokosove moke + 6 dag mletih orehov + 3 dag rozin + 3 dag kandiranega sadja + 6 dag čokolade + 6 dag moke.
Priprava: sladkor in beljake stepemo v trd sneg. V to postopoma vmešamo mlete orehe, kokosovo moko, rozine, kandirano sadje, koščke čokolade. Temu primešamo stopljeno margarino in na koncu moko.
Testo namažemo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Rezinice pečemo 28 minut pri 225 stopinjah Celzija.
Rumove kroglice
Sestavine za kroglice: 200 g piškotnih drobtin + 100 g jedilne čokolade + 100 g margarine ali masla + 80 g mletih orehov + 2 žlici ruma + 80 g sladkorja v prahu + 120 g kokosove moke.
Priprava: Čokolado raztopimo nad soparo oziroma nad posodo z vročo vodo. V drugo posodo damo piškotne drobtine, margarino ali maslo, mlete orehe, sladkor in rum. Primešamo še raztopljeno čokolado. Vse skupaj zgnetemo v maso za kroglice.
Oblikujemo kroglice in jih povaljamo v kokosovi moki. Postavimo jih na hladno, da se strdijo, in nato ponudimo. Nekaj dni jih lahko hranimo v hladilniku, v zaprti posodi, da se ne navzamejo drugih vonjev.
Tekst: RENATA UCMAN, recepti: MIRA KOLAR, PEKARNA JURČEK, DEPALA VAS, foto: ŠIMEN ZUPANČIČ
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se