Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Miza ponuja fondi


Marjana Ogorevc Žgalin
24. 12. 2018, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kaj ponuditi vsega sitim gostom, ki bodo potrkali na vaša vrata med prazniki? Fondi!

fondi Mesni.jpg
Shutterstock
Mesni fondi

Mesno-zelenjavni grižljaji s štirimi pomakami

Za 6 oseb

Priprava: 60 minut

Sestavine:

Za fondi: 200 g špargljev, 600 g piščančjih prsi (brez kože in kosti), 1 šopek svežega žajblja, 100 g pršuta, 600 g pljučne pečenke, 75 g zelenih oliv brez koščic, 12 v olju vloženih suhih paradižnikov, 300 g pečenic, 800 g zelenjave (bučke, šampinjoni, mlada čebula, artičoke, buča, krompir), 1 kg maščobe za cvrtje, 2 francoski štruci.

Za pomake:

S papriko: 4 rdeče paprike, 1 krompir, 3 žlice pomarančnega soka, 3 žlice ajvarja, 3 žlice kečapa, 1 žlica olja, kis, sol, med, tabasko.

Remulada: 1 čebula, 1 jajce, 4 majhne vložene kisle kumarice, ½ šopka drobnjaka, 1 žlica kaper, 150 g jogurta, 3 žlice majoneze, 1 žlička gorčice, limonin sok, sol, poper.

Z jabolkom in karijem: 100 g sladke smetane, 1–2 žlički karija v prahu, 2 žlici pomarančnega soka, 100 g kisle smetane, 100 g jabolčne čežane, sol, poper.

S feto: 150 g sira feta, 2 žlici jogurta, 1–2 žlici mleka, 1 strok česna, 1 žlica sesekljane mete, 2 žlici sesekljanega peteršilja, sol, poper.

Priprava: Na dan zabave špargljem odstranimo oleseneli del in stebla narežemo na kose. Piščanca splaknemo z mrzlo vodo in narežemo na 2 cm velike koščke. Na vsak kos mesa položimo listek žajblja, ovijemo s pršutom in učvrstimo z zobotrebcem. Pljučno pečenko narežemo na pol centimetra tanke rezine in jih še enkrat počez razpolovimo. Paradižnik, šparglje in olive osušimo. Koščke te zelenjave položimo na meso, zavijemo in učvrstimo z zobotrebcem. Klobase narežemo na 3 cm velike koščke. Zelenjavo očistimo in narežemo na koščke, zložimo v posodico. V posodi za fondi segrejemo maščobo, mesne grižljaje in zelenjavo nabadamo na palčke in pečemo. Postrežemo z rezinami francoske štruce.

Pomake lahko pripravimo že dan prej in jih hranimo na hladnem.

Za pomako s papriko plodove razpolovimo in jim odstranimo semena. Z lupilnikom zelenjavo olupimo in narežemo na koščke. Krompir skuhamo, olupimo, narežemo na koščke. Oboje ukašimo s pomarančnim sokom. Dodamo ajvar, kečap in olje. Začinimo s kisom, soljo, medom in tabaskom.

Za remulado olupimo čebulo, skuhamo jajce in oboje sesekljamo skupaj s kislimi kumaricami. Sesekljamo še drobnjak in kapre, vmešamo jogurt, majonezo in gorčico, začinimo z limoninim sokom, soljo in poprom.

Za jabolčno pomako s karijem odmerimo 2 žlici sladke smetane, zmešamo s karijem v prahu in zavremo. Dodamo pomarančni sok, kislo smetano in čežano. Solimo, popramo. Preostalo smetano stepemo in vmešamo v pomako.

Za sirovo pomako ukašimo feto z jogurtom in mlekom, dodamo olupljen in pretlačen česen, meto in peteršilj. Solimo, popramo.

Več v Zarji št.52, 24.12.2018


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.