Kulinarično slovo od poletja: Še en grižljaj najljubših jedi toplih dni
Poletna sezona piknikov in slastne zelenjave z vrta, ki uspeva v toplem vremenu, se počasi zaključuje. Izkoristimo še teh nekaj dni in si še enkrat pripravimo najslastnejše paradižnike, pečene paprike in kos najljubšega mesa z žara. Ah, poletje, ne odhajaj! Foto: PROFIMEDIA

Pečene paprike z olivnim oljem
Sestavine
6 večjih mesnatih paprik
2 dl deviškega oljčnega olja
2 stisnjena stroka česna
timijan
poper
sol

Priprava
1. Papriko narežite na četrtine in pražite na vročem žaru, dokler na njej ne nastanejo črni mehurčki.
2. Pečene paprike dajte v višjo posodo in jih pokapajte z oljem, segretim na 50 °C ter pomešanim s česnom in timijanom.
3. Paprike lahko postrežete še tople ali pa jih pustite počivati do naslednjega dne. Solite tik pred serviranjem. Postrezite s svežim belim kruhom in olivami.
Paradižnik, polnjen s kruhom in baziliko
Sestavine
4 paradižniki
1 dl ekstra deviškega oljčnega olja
2 trši žemljici
1 šopek bazilike
2 stroka česna
sol
beli poper

Priprava
1. Žemljici narežite na res majhne kocke ali ju na grobo naribajte. Segrejte oljčno olje, dodajte strt česen, prepražite in dodajte žemljici. Zmes premešajte, odstavite, dodajte sesekljano baziliko, rahlo posolite in popoprajte.
2. Paradižnike razpolovite in na obeh straneh popecite na žaru. Položite jih v posodo iz folije in prekrijte z ohlajeno krušno mešanico.
3. Postavite v žar s pokrovom (ali pečico), pokrijte in približno 5 minut pecite na srednji temperaturi. Postrezite.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 38, 19. september, 2023.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se