Korenčkova pena
Nenadadna poslastica po receptu Slavka Adamljeta.

Za 4 osebe
Sestavine: potrebujemo 3 liste želatine + 60 ml sveže stisnjenega korenčkovega soka + sok 1 pomaranče + 2 rumenjaka + 1 jajce + 80 g sladkorja + 250 ml smetane.
Sestavine za omako: 1 limeta + 200 ml vode + sok 2 limet + 3 žlice sladkorja + 1 žlica gustina (jedilnega škroba).
Priprava: Modelčke za peno postavimo na hladno. Želatino v lističih namočimo v hladni vodi. Korenčkov in pomarančni sok, rumenjaka in jajce ter sladkor nad paro kremasto stepemo. Želatino ožmemo in razpustimo v pripravljeni vroči kremi. Posodo postavimo v hladno vodo in pustimo, da se krema ohladi. Med ohlajevanjem jo večkrat premešamo. Smetano stepemo in primešamo kremi. Nato to porazdelimo v modelčke. Za vsaj štiri ure postavimo na hladno v hladilnik, da se strdi.
Posebej pripravimo omako. Limeto olupimo. Vodo s sladkorjem in limetinim sokom zavremo. Jedilni škrob zmešamo z mrzlo vodo in zamešamo v limetin sirup. Kuhamo toliko časa, da dobimo gosto omako, nato jo ohladimo in vanjo vmešamo limetine fileje.
Peno zvrnemo iz modelov in oblijemo z omako.
Nasvet: Sladico ponudimo s čokoladnim makovim čipsom, ki ga pripravimo tako, da 50 g bele čokolade nad vročo vodo razpustimo in ji dodamo 1 žličko mletega maka. Maso na tanko razmažemo na papir za peko in damo v zamrzovalnik, da se strdi. Iz zamrzovalnika jo vzamemo, tik preden jo ponudimo.
Jed je posebej za Jano po svojem receptu pripravil kulinarični mojster Slavko Adamlje, ki vodi Gostilno Hana na Viču v Ljubljani.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se